Des de les dues de la matinada d’aquest dimarts que crema un incendi forestal entre l’Albiol, la Selva del Camp i Vilaplana, al Baix Camp, al Camp de Tarragona. Ara mateix hi ha desplegades a la zona, de molt difícil accés i amb el vent en contra, unes 25 dotacions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, ara sense el suport de mitjans aeris que s'han hagut de retirar per culpa del vent. L’incendi s’ha iniciat a la zona del Garramell, en un camí molt estret que puja de la carretera TP-7013 en direcció a l’Albiol, i s'ha pogut donar per estabilitzat a les dotze del migdia. Segons Agents Rurals, s'han cremat un total de 20 hectàrees.

INCENDI La Selva
Imatges de l'inici de l'incendi, de matinada, entre l'Albiol i la Selva del Camp / Bombers

Alguns veïns han explicat a ElNacional.cat que les flames s’han iniciat de matinada i en un lloc que fa pensar que l'incendi ha estat intencionat. Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació. La principal hipòtesi és que es tracta d'una crema de restes vegetals apagada amb terra i que s’ha produït un efecte carbonera. El presumpte autor està identificat per Agents Rurals. Hi ha ratxes de vent a la zona que han superat els 120 km/h en algunes zones i ha complicat també la tasca dels mitjans aeris, que han hagut de marxar de la zona calenta. A falta de dades oficials d'Agents Rurals, s'ha cremat una vintena d'hectàrees i s'ha pogut donar per estabilitzat al voltant de les dotze del migdia, quan s'ha pogut perimetrar.

Incendi estabilitzat

El flanc esquerre del foc es troba a contravent i els Bombers han treballat intensament per tancar el flanc dret. Es tracta d'una zona de difícil accés. La carretera TP-7013 entre la Selva del Camp i Vilaplana està tallada en els dos sentits de la marxa, entre el punt quilomètric 5,5 i el 15, per facilitar la circulació dels vehicles d'emergència. Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Infocat.

Diverses dotacions terrestres, també del GRAF, s'han desplegat des de diversos punts del país per ajudar a controlar aquest incendi. L'entrada a l'incendi es fa per un camí molt complicat, sense asfaltar, i molt estret, un fet que encara complica més, a part del vent, les tasques d'extinció de les flames. A la carretera TP-7013 diversos efectius esperen poder anar entrant a la zona calenta però evitant embotellar el camí. Sobre el terreny ja hi ha efectius de diversos parcs de tot el país i han arribat també Grup de Suport d'Actuacions Forestals (GRAF) de totes les regions d'emergències. Al voltant de les dotze, quan s'ha pogut estabilitzar, a poc a poc, s'han anat retirant algunes de les dotacions terrestres.

Una campanya que fa por

Aquest incendi al Baix Camp, encara molt lluny de la campanya forestal d'estiu, fa posar en alerta tothom. Les temperatures, molt més elevades de les que toquen per l'època, i també la falta de pluja poden fer que aquesta primavera i estiu Catalunya es converteixi en un polvorí. Els Bombers de la Generalitat, i els altres cossos operatius, ja estan en màxima alerta. Per ara, la zona que més preocupa, sobretot perquè la situació de sequera és més extrema, és el litoral i el prelitoral central. A partir de diumenge, també caldrà parar molta atenció al litoral i el prelitoral nord, ja que es preveu que hi entri vent de tramuntana, tal com va explicar el cap del GRAFMarc Castellnou, a Catalunya Ràdio.