Almenys nou persones han mort i més de 150.000 veïns han estat evacuats en una de les pitjors onades d'incendis de la història de Califòrnia (EUA). Segons la policia, s'han declarat tres focus, el més gran i l'únic que de moment ha resultat mortal és el batejat com "Camp Fire", al nord de l'estat, que en poc més de 24 hores ha arrasat 28.000 hectàrees i ha engolit gran part de la localitat de Paradise, de 26.000 habitants i a uns 280 quilòmetres de San Francisco.

"La magnitud de la destrucció que estem veient és desoladora. Sabem que hi ha víctimes mortals", va indicar en una roda de premsa el director de l'Oficina de Serveis d'Emergència de Califòrnia, Mark Ghilarducci. Cinc dels cossos van ser trobats a l'interior o fora dels seus vehicles, calcinats quan provaven de fugir per carretera de les flames, mentre que tres es van trobar fora de les seves residències i una última a l'interior d'un habitatge. Les nou víctimes mortals van ser trobades a Paradise, on hi ha desenes de desapareguts.

incendio California

L'intens trànsit que es va produir durant les evacuacions va portar moltes persones a abandonar els seus cotxes i fugir a peu, el que al seu torn va congestionar encara més les vies de circulació i va generar una situació caòtica. L'edil de l'Ajuntament de Paradise, Scott Lotter, que va sortir de la localitat juntament amb la seva família, va declarar al diari The Sacramento Bee que "el poble sencer està en flames" i va descriure un escenari d'"horror i caos" amb les carreteres col·lapsades pel trànsit i els vehicles abandonats.

incendio California

A causa dels forts vents que bufen a la zona, i que juntament amb la sequedat del terreny han contribuït a la ràpida expansió de les flames, el fum es desplaça centenars de quilòmetres i ha arribat a l'àrea de la badia de San Francisco, on s'ha declarat alerta roja per la mala qualitat de l'aire.

incendio California

En paral·lel al "Camp Fire", uns altres dos focs de menor mida cremen al sud de l'estat. Un d'ells afecta la ciutat de Malibú, coneguda per ser el lloc de residència d'alguns de famosos, i la de Thousand Oaks, on dimecres a la nit es va produir un tiroteig en un bar en el qual van morir tretze persones, inclòs l'atacant. El "Woolsey Fire", com s'ha donat a conèixer la conflagració, ha cremat de moment 3.200 hectàrees i ha forçat que s'emetin ordres d'evacuació per a 75.000 residències dels comtats de Ventura i Los Angeles.