La justícia ha arxivat l'última denúncia contra Iñaki Rivera de l'Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans. Després de 3 anys de "persecució judicial infundada per part de sindicats de funcionaris de presons" la jutgessa ha arxivat la quarta i última denúncia contra Rivera segons ha informat avui el mateix observatori que ha denunciat que "amb aquestes denúncies han intentat obstaculitzar el seu treball com a defensor de drets humans".

Rivera va ser denunciat el novembre del 2018 després de la seva intervenció al programa "Tot es Mou" de TV3 per parlar de les morts de persones privades de llibertat als Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) de les presons catalanes. En la seva intervenció Rivera assenyalava que les morts per estranyes circumstàncies, les tortures, els maltractaments i les vexacions als DERT de les presons catalanes –i també als règims d’aïllament de les presons de l’Estat espanyol– “no són casos aïllats”. Aquesta entrevista es produïa poc després que el SIRECOVI publicara el seu informe sobre la Violència Institucional a Catalunya, que ficava especialment el focus al centre penitenciari de Brians 1.

Fins a 4 denúncies van interposar contra el representant de Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans en el que ha estat una batalla judicial que ha durant 3 anys i que s'acaba ara amb l'arxiu de la darrera denúncia que quedava. Rivera ha mantingut sempre el mateix relat i no s'ha arronsat davant el jutge. Tant és així que en la seva declaració del desembre del 2019 davant el jutge va ratificar tot el que havia dit al programa de televisió.

"Aquests 3 anys de procés penal han sigut llargs i durs, però en tot moment ens hem sentit recolzades per totes aquelles persones i entitats que cada dia lluiten per la defensa dels drets humans", diu l'Observatori.

 

Rivera investiga presumptes maltractaments i vexacions cap als interns des de fa quinze anys, i va estar al capdavant de la denúncia contra un grup de funcionaris de Quatre Camins que van maltractar presos després d'un motí i que finalment van ser condemnats pel Tribunal Suprem. "Aquesta denúncia no ens pararà, sinó que ens esperona a continuar", ha tancat Rivera. Va ser també el cap dels observadors de l'1-O.