El professor de dret penal i director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB), Iñaki Rivera, s'ha ratificat aquest dimecres davant del jutge en les declaracions que va fer el passat mes de novembre a TV3, en les quals va denunciar l'existència de maltractaments i tortures a les presons catalanes.

Rivera està acusat de calúmnies arran d'una denúncia del sindicat CCOO, de la facció de presons. Avui ha declarat davant el jutge. S'ha reafirmat en les seves declaracions i ha emmarcat la denúncia en "un intent de coartar les recerques sobre maltractaments a les presons". Tot i que el sindicat va presentar la denúncia que ha originat el cas, CCOO no està personat en la causa.

El director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona ha al·legat que no va buscar menysprear o ofendre el col·lectiu de funcionaris de presons, sinó que la seva intervenció es va basar en les denúncies de presos que reben a l'Observatori i el Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de la Violència Institucional de la universitat (SIRECOVI) i que traslladen a les autoritats. En declaracions a la sortida dels jutjats, Rivera ha emmarcat la denúncia del sindicat en un intent d'"intimidar" la tasca que realitza l'Observatori i el SIRECOVI.

Rivera investiga presumptes maltractaments i vexacions cap als interns des de fa quinze anys, i va estar al capdavant de la denúncia contra un grup de funcionaris de Quatre Camins que van maltractar presos després d'un motí i que finalment van ser condemnats pel Tribunal Suprem. "Aquesta denúncia no ens pararà, sinó que ens esperona a continuar", ha tancat Rivera.