La Policia Nacional va investigar l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, el 2005 perquè sospitava que donava suport logístics a cèl·lules terroristes vinculada a Al-Qaida. Aquesta informació, que fins ara no havia sortit a la llum, no es va facilitar als Mossos d'Esquadra. El jutge Grande-Marlaska va autoritzar que se li punxés el telèfon per obtenir informació sobre el presumpte cervell dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils, un fet desconegut pel cos policial català, que tampoc coneixia les vinculacions d'Es Satty amb els detinguts per l'operació antigihadista Chacal I del 2007.

Aquesta nova revelació, feta pública avui pel diari ABC, obre un nou episodi en el desconeixement dels Mossos dels antecedents de l'imam de Ripoll, després de la publicació d'un correu electrònic d'un agent belga que sol·licitava informació sobre Es Satty a un comandament de la comissaria general d'informació dels Mossos d'Esquadra. Després d'aquesta comunicació, el cap de la Unitat d'Anàlisis Estratègiques de la policia catalana va cercar a la base de dades de la policia catalana i no va trobar cap resultat. No constava res sobre Es Satty.

12 anys vinculat al gihadisme

Segons la informació publicada avui, el cap de la cèl·lula terrorista ja tenia intenció de matar a Espanya des de fa 12 anys. Per això, el 2005, la Policia Nacional va demanar una autorització al jutge Fernando Grande-Marlaska perquè es pogués intervenir el seu telèfon. La policia espanyola va justificar aquesta petició sota la premissa que hi havia sospites que Es Satti estava vinculat a Ansar Al Islam i el Grup Islàmic Combatent, dues organitzacions d'Al-Qaida.

Finalment, el jutge va permetre l'enregistrament de les trucades del que més tard seria l'imam de Ripoll i el principal responsable dels atemptats de Barcelona i Cambils. El magistrat Grande-Marlaska va detectar la possibilitat que Es Satty estigués col·laborant amb el terrorisme islàmic donant-li suport logístic i contribuint a la falsificació de documentació.

L'individu que liderava el grup de suport logístic als terrorista era l'imam de la mesquita de Vilanova i la Geltrú, el marroquí Mohammed Mrabet, que va adoctrinar i va radicalitzar Es Satty. Mrabet va estar implicat en una causa relacionada amb el 11-M. El 23 d'octubre de 2007, Baltasar Garzón va dictar acte de processament contra 22 imputats, entre ells Mrabet, dels quals finalment van ser jutjats només nou. Posteriorment, l'Audiència Nacional en va absoldre cinc.

Els Mossos, desinformats

El passat d'Es Satti vinculat a Al-Qaida s'afegeix a tota una sèrie de problemes dels Mossos per a accedir informació que ostentava la policia espanyola. Un comunicat dels sindicats de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, en què recriminaven haver quedat al marge de l'operatiu de l'atemptat, va revelar que els cossos policials espanyols coneixien que Es Satty era deixeble d'un dels detinguts en l'operació de la Policia Nacional contra el terrorisme gihadista Chacal I.

Els Mossos tampoc coneixien, tal com va confirmar el conseller d'Interior ahir, que el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils va sortir amb una ordre d'expulsió d'Espanya de la presó de Castelló el 2014, on complia una condemna de 4 anys per tràfic de drogues. Uns antecedents i una condemna —després recorreguda— que els Mossos desconeixien, tal com va demostrar el requeriment d'informació sobre l'imam per part d'un policia belga a un mosso el 2016.