En plena crisi energètica tots els països europeus busquen alternatives al gas rus de cara a aquest hivern. Mentre alguns aposten per recuperar pràctiques com el fracking, d’altres, aposten per mètodes més revolucionaris i verds. Aquest és el cas de Dinamarca, que ha anunciat la construcció d’unes “illes d’energia” que fabricaran energia renovable per abastir tot el país. Es tracta d’un projecte que el govern danès ja havia aprovat i que estava previst finalitzar de cara 2030, però que ara ha decidit accelerar davant les amenaces russes i l’elevat preu de l’energia. 

 

Les “illes d’energia” són un conjunt de grans construccions de turbines eòliques que es col·loquen al mig del mar per generar energia. El país ja va ser pioner el 1991 en aprofitar els forts vents del mar per produir electricitat i ara ha anat un pas més enllà fent servir aquesta tecnologia punt als mars del Nord i Bàltic. La inversió ha estat de 34.000 milions de dòlars i es considera el projecte més gran que s’ha fet mai a la història del país. 

En aquests moments, segons les dades oficials, el 49% de l’energia que consumeix Dinamarca prové de fonts eòliques, mentre que el país té un 16% de dependència del gas tus. Ara, amb les illes d’energia creu que es podria posar fi al que consideren “un finançament a Putin”, ja que calculen que tenen potencial suficient per cobrir les necessitats energètiques de milions de llars.

Com seran les “illes d’energia”?

Segons explica el govern, la primera es construirà al mar Bàltic i s'establirà en una illa ja existent, a Bornholm. Serà la més petita. La segona es farà al mar del Nord i serà construïda en una illa artificial. Inicialment, tindrà la mida de 18 camps de futbol (120.000 metres quadrats), però en un futur el projecte contempla que sigui tres vegades més gran.  I aquest només serà el principi de totes les illes que es preveuen construir. L’estat controlarà almenys el 50,1% de les illes, mentre la resta quedarà en mans d’empreses privades.

Amb aquestes megaconstruccions els danesos asseguren que no només se subministrarà energia al seu territori, sinó que també tindria la capacitat de fer-ne arribar a països veïns. D’aquesta manera, el govern del país assegura que també vol instar la resta de la Unió Europea a adoptar mesures similars i conjuntes, ja que hi ha els objectius de multiplicar per 25 la capacitat eòlica marina del bloc per al 2050 i un augment de cinc vegades per al 2030.

Tot i això, hi ha qui posa en dubte el projecte a causa del seu gran cost i arran del debat sobre la necessitat de construir illes artificials pel gran impacte ambiental que pot suposar. Sigui com sigui, es tracta d’un mètode revolucionari i innovador sobre el qual hi ha moltes mirades posades.