La matinada de diumenge vinent finalitzarà l'horari d'estiu quan a les 03.00 hores es retardin els rellotges i de nou tornaran a marcar les 02.00 hores a Espanya i es recuperarà així l'horari d'hivern, d'acord amb la Directiva Europea del Canvi d'Hora que s'aplica en tots els Estats de la UE.

Aquest canvi d'hora podria ser l'últim canvi a horari d'hivern, després que la Comissió Europea va llançar aquest estiu una consulta europea perquè els ciutadans emetin el seu vot a favor en contra del canvi horari. Les primeres disposicions sobre l'horari d'estiu es van adoptar a Europa el 1980 i des de l'any 2000, amb l'esmentada directiva, van quedar establerts les regles que marquen el seu inici al març i el seu acabament a l'octubre.

Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, donat el debat que suscita la qüestió en amplis col·lectius socials, en els últims anys s'han realitzat diversos informes que han tingut en compte no només aspectes relacionats amb el possible estalvi d'energia, sinó qüestions relacionades amb la necessitat d'harmonització d'horaris, la seguretat viària, les condicions de feina, les repercussions sobre la salut, etcètera.

Polèmica pel canvi horari

La polèmica ha provocat el llançament de la consulta europea en la Comissió que va estar oberta entre el 4 de juliol i el 16 d'agost que permetia als ciutadans emetre el seu vot a favor o en contra del canvi horari que es produeix cada any els mesos de març i octubre i opinar sobre les seves preferències de mantenir l'horari d'hivern o el d'estiu.

En els resultats, no vinculants, més del 80 per cent dels espanyols que van participar es van oposar al canvi d'hora i es van afegir a l'opinió majoritària de mantenir l'horari d'estiu. El 12 de setembre, la Comissió Europea va publicar una proposta de Directiva per eliminar les disposicions relatives al canvi horari d'estiu a tot Europa i van argumentar la necessitat de mantenir un únic horari que harmonitzi l'activitat en tota la Unió, i preservant el dret dels Estats membres a decidir sobre si apliquen l'horari d'estiu o d'hivern.

Caduca el 2019

La proposta de Directiva assenyala com a data per realitzar l'últim canvi a horari d'estiu i mantenir-lo en el temps el pròxim 1 d'abril de 2019 o bé el 27 d'octubre del mateix any si els Estats membre decideixen per quedar-se en l'horari d'hivern. Si bé, mantenir l'horari d'hivern exigirà la notificació abans del 27 d'abril de 2019.

A Espanya, un Comitè d'Experts liderat per la Secretaria d'Estat d'Igualtat, del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, en el qual hi ha representats diferents ministeris i col·lectius socials, per analitzar els factors a favor i en contra del canvi horari i l'impacte que tindria la decisió d'adoptar de forma permanent l'horari d'hivern o d'estiu. Els resultats estaran tinguts en compte pel Govern per prendre la decisió sobre el fus horari que Espanya haurà d'adoptar de forma permanent l'any 2019, per al qual es tractarà de buscar el consens de tots els grups parlamentaris.

Espanya geogràficament està ubicada en l'ús GMT+1 coincidint amb la major part d'Europa, excepte el Regne Unit, Irlanda i Portugal, que es mantenen en el UTC/GMT+0. Aquesta adscripció de fus és la que marca des de 1940 l'hora oficial espanyola, avançada en 60 minuts a l'hora universal. En la latitud d'Espanya les hores de sol són les mateixes, aproximadament deu a l'hivern i unes 14 a l'estiu, però no es fa de dia o vespreja a la mateixa hora a l'est que a l'oest, podent haver-hi més d'una hora de diferència d'un extrem a l'altre. Vigo, per exemple, és la ciutat europea en la qual més tard vespreja.