Les restes més antigues conegudes de l'Homo sapiens, datades fa entre 300.000 i 350.000 anys, han estat trobades en el jaciment arqueològic Yebel Irhoud (Marroc), a uns 150 quilòmetres a l'oest de Marràqueix, segons publica avui Nature.

Això suposa un canvi de 100.000 anys respecte a les restes més antigues trobades fins ara, que tenien al voltant de 195.000 anys d'antiguitat i que van ser trobades a Etiòpia, la qual cosa subratlla que "l'aparició dels humans moderns podria no estar únicament limitada a l'Àfrica subsahariana".

Aquest descobriment, descrit a dos articles, canviaria per tant l'origen temporal i geogràfic dels homínids, però les restes confirmen que l'Homo sapiens va ser present a tot el continent africà. Fins ara la majoria dels investigadors pensava que els humans moderns descendien d'una població que va viure a l'Est de l'Àfrica fa 200.000 anys, però la nova investigació indica que l'Homo sapiens es va estendre per tot el continent fa uns 300.000 anys.

La investigació principal va ser coordinada pel paleoantropòleg francès Jean-Jacques Hublin, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva de Leipzig (Alemanya). Les restes trobades són cranis, dents i ossos llargs d'almenys cinc individus i que van ser trobats en una campanya que va començar el 2004. Un d'aquests cranis presenta "característiques, incloent morfologia facial, mandibular i dental", que vincula aquest material trobat a Irhoud amb restes humanes primitives o considerades anatòmicament modernes.

Per datar amb la màxima exactitud l'origen de les restes es va fer servir la datació per termoluminiscència. Segons els experts, els homínids trobats al Marroc "representen la fase d'evolució més primerenca de l'Homo sapiens".

Yebel Irhud és un jaciment paleontològic descobert el 1991 i que ha revelat importants descobriments de fòssils humans, particularment les restes d'un Homo sapiens d'uns vuit anys d'edat i que es va datar fa 160.000 anys.