El primer trasplantament amb un cor de porc en un ésser humà, amaga la història d'un personatge relacionat amb sang i armes. El passat 7 de gener, David Bennett es va sotmetre a una cirurgia per implementar-li un cor de porc modificat genèticament en una primera cirurgia d'aquest tipus, i es va qualificar el procediment de "miracle de la ciència". La cirurgia, realitzada per un equip de la Universitat de Medicina de Maryland és una de les primeres que confirma la viabilitat d'un cor d'animal gràcies a les noves eines d'edició de gens.

La segona part de la història és la vida del pacient i l'ha explicat en exclusiva el diari Washington Post. Fa gairebé 34 anys, el 30 d'abril de 1988, Bennett va entrar al Double T Lounge de Hagerstown, Maryland, on Edward Shumaker, de 22 anys i amic seu de l'institut, estava bevent i parlant amb l'aleshores dona de Bennett, Norma Jean Bennett. La dona de Bennett es va asseure a la falda de Shumaker. Després d'això, Bennett, que aleshores tenia 23 anys, va atacar a Shumaker mentre jugava a billar. Segons el testimoni del tribunal, Shumaker s'havia aproximat per agafar unes monedes quan va sentir un cop a l'esquena, fet que li va fer perdre la sensibilitat a les cames. Aleshores, Bennett el va apunyalar repetidament a l'abdomen, el pit i l'esquena.

L'intent d'assassinat al seu company d'institut

Després de fugir, Bennett va ser arrestat en una persecució a alta velocitat i acusat d'intenció d'assassinar i de portar obertament una arma oculta amb intenció de ferir, entre altres càrrecs. Com que el crim es va produir fa més de tres dècades, els funcionaris judicials van dir que l'expedient s'havia destruït, tot i que el diari americà va obtenir documents sumaris restants que van confirmar la seva condemna. Finalment, un jurat va absoldre Bennett de la intenció d'assassinar, però el va declarar culpable de bateig i portava una arma oculta. En la seva sentència, el jutge va qualificar l'apunyalament de cas de "violència extrema".

Bennett va ser condemnat a 10 anys de presó i a pagar 29.824 dòlars. La Divisió de Correccions de l'estat va dir que Bennett va complir sis d'aquests anys i va ser alliberat el 1994. Shumaker i la seva família també van demandar a Bennett, que va ser condemnat a pagar 3,4 milions de dòlars en danys. Els registres mostren que durant anys, fins i tot després de la mort de Shumaker el 2007, el tribunal va continuar renovant la seva sentència i va ordenar a Bennett que pagués el que devia. Després de l'apunyalament, Shumaker va quedar tocat: infeccions i úlceres a l'esquena que eren tan grans que Downey "podia cabre el seu puny dins d'elles". Finalment, es va convertir en addicte als opioides, i va morir el 1999 d'una sobredosi. Tenia 28 anys.

L'èxit de l'operació

El present és diferent. Els metges han practicat la implantació de cors de porc editats genèticament en babuïns. Però cap humà s'ha mantingut amb vida abans amb un cor d'un animal editat per gens, i per tant el pronòstic de la supervivència de Bennett es desconeix. Si es demostra l'èxit, els científics esperen que els òrgans de porc puguin ajudar a pal·liar l'escassetat d'òrgans donants.

Per a David Bennett, de 57 anys, de Maryland, el trasplantament de cor va ser la seva última opció. L'hospital es va negar a dir quant va costar el procediment, però té previst cobrir les despeses perquè és experimental. El germà de la víctima apunyalada, ara, també ha dit la seva: "Se li està donant una altra oportunitat a la vida. Però al meu germà Ed no se li va donar una oportunitat, ell va rebre una condemna a mort".

 

Fotografia de portada: David Bennett Sr., a l'esquerra, amb el seu fill David Bennett Jr., mentre es recupera al Centre Mèdic de la Universitat de Maryland. (Escola de Medicina de la Universitat de Maryland)