Episodis de tensió amb vianants i veïns de Barcelona han presidit aquest migdia la manifestació d'uns 1.500 exlegionaris que s'havien concentrat a la plaça Urquinaona. El seguiment per part de la Guàrdia Urbana i el servei d'ordre dels manifestants ha evitat que s'acabessin produint incidents.

En aquest cas, els exmilitars no s'havien citat per participar en una processó com per Setmana Santa, sinó que directament havien convocat una manifestació sota el títol de "Con la Constitución, las Fuerzas Armadas y la Legión". En general no portaven uniformes, tret d'algunes gorres, i exhibien banderes espanyoles constitucionals i carlines. L'himne "Soy el novio de la muerte" ha sonat per la megafonia.

L'acte, a més, volia ser una mostra de suport a l'Hermandad de Caballeros Legionarios de Barcelona, perquè l'Ajuntament vol que surtin de l'espai de Sant Andreu, on el Consorci de la Zona Franca els va deixar un espai. 

Contra Barcelona en Comú i el sobiranisme

El manifest de convocatòria ha deixat clar quins són els motius que han dut a la manifestació: 

¡¡ESPAÑOLES!!

Vistos los acontecimientos que se están desarrollando en España, con partidos políticos que desprecian a nuestras Fuerzas de Seguridad y Fuerzas Armadas, que desprestigian a nuestra bandera, que quieren incumplir nuestra Constitución Española. Se hace un llamamiento para que el día 28 de mayo a las 12:00 horas en Plaza Urquinaona de Barcelona asistan a la manifestación que se convoca en apoyo a nuetras Fuerzas de Seguridad, nuestro Ejército y en especial, en Apoyo a la Hermandad de Caballeros Legionarios de Barcelona, que está siendo continuamente atacada y desprestigiada por representar a España en Cataluña.

¡¡BASTA YA!! ¡¡ESTO ES ESPAÑA!!

¡¡POR ESPAÑA ME ATREVO!!

El programa

Els organitzadors esperaven més de mig miler de legionaris (s'ha anunciat, per exemple, que hi aniria un grup de 80 antics legionaris valencians). Estava previst que a la manifestació hi partipessin més de 120 membres de les bandes de música de las Hermandades, amb els seus instruments, per entonar els seus himnes. La manifestació sortirà de plaça Urquinaona. Baixarà per la Via Laietana, i davant la Jefatura de la Policia Nacional es farà un "acto de desagravio en honor a la Policía Nacional". Segons El Confidencial, la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios han convidat tots els membres de la policia a participar mitjançant un escrit dirigit a la Jefatura. Quan els manifestants arribin a la plaça Sant Jaume està previst que llegeixin públicament una carta adreçada a Ada Colau contra el tancament de la seu de la Hermandad.

Desfilada o manifestació?

Els legionaris han anunciat que tot i que no es tractarà d'una desfilada, es manifestaran amb les seves gorres militars i amb camises legionàries. I han demanat als membres de les altres forces armades que hi vagin amb les seves gorres. Però no està previst que vagin amb armes simulades com quan van a les processons.

La ultradreta li dóna suport

El grup ultradretà Somatemps s'ha sumat a la convocatòria, sota el lema "Catalunya estima la Legió, la Legió estima Catalunya". També diverses pàgines web o de facebook com "Dolça Catalunya" o "Plataforma Coordinación Catalanes 100% Españoles" se sumen a la manifestació. Dolça Catalunya l'anuncia com "un planazo" i es pregunta "por qué Sant Andreu no, y Can Vies sí".

Els antecedents

Aquesta manifestació es convoca després dels problemes apareguts en els darrers mesos entre la Legió i les institucions catalanes. Per una banda, l'Ajuntament exigeix a la Hermandad que abandonin el local que ocupen a Sant Andreu i que els va ser cedit pel Consorci de la Zona Franca. A això se li suma la prohibició de l'Ajuntament de l'Hospitalet de la processó en què havien de participar els exlegionaris, uniformats i amb armes simulades, durant la Setmana Santa; aquesta prohibició es va burlar convertint la processó en una manifestació "per la llibertat religiosa", a la qual els legionaris van assistir uniformats. I, a més a més, els legionaris i els militars volen manifestar la seva oposició a Ada Colau, perquè va declarar que els militars no haurien d'estar al Saló de l'Ensenyament. Però entre els missatges d'adhesió a la manifestació està ple, també, de crítiques al procés sobiranista; fins i tot hi ha els que vinculen aquesta manifestació amb la recepció d'Otegi al Parlament.