Defensors d''Hazte Oír' i del col·lectiu transsexual, que esperaven l'autobús que ha arribat aquest divendres a Catalunya, s'han enfrontat aquest migdia al centre de Barcelona. Els incidents han passat a quarts de dues del migdia, quan una quarantena de persones contràries a aquest bus han tirat pintura i han escridassat una desena de persones de l'organització ultracatòlica que estaven a la Via Laietana.

Un d'ells s'ha amagat en un bar i els manifestants contraris a l'autobús han envoltat l'establiment, que ha estat custodiat pels antiavalots dels Mossos d'Esquadra per evitar incidents. Poc després, la policia ha tret l'home amagat a l'interior de l'establiment amb un casc de moto i se l'ha emportat amb un cotxe patrulla, que els defensors del col·lectiu transsexual han atacat amb ous i pintura.

Per les xarxes socials i missatges de Whatsapp s'ha sabut que l'autobús de l'organització, en realitat retingut a Martorell, podia arribar a les 12.15 hores a la plaça Ramon Berenguer, en plena Via Laietana de la capital catalana, on s'hi havien concentrat menys d'una desena de persones per rebre'l i donar-li suport. Paral·lelament membres del col·lectiu transsexual i altres persones que els donen suport, prop de mig centenar, s'han citat a la plaça de l'Àngel, a menys de 100 metres de l'altre punt.

Poc després de la una del migdia, els contraris a l'autobús han arribat a la plaça Ramon Berenguer i s'han encarat als ultracatòlics. Alguns d'aquests han plantat cara i han rebut algun cop i ous plens de pintura. També han patit danys alguns petits cartells que portaven a favor de la llibertat d'expressió i d'educació.

Els tres regidors de la CUP, entre els manifestants

Un dels partidaris d'Hazte Oír ha estat el que ha rebut més pintura a la seva jaqueta i al cap i s'ha enfrontat als favorables als transsexuals, que l'han empentat. L'individu s'ha refugiat a l'interior del restaurant-cafeteria Glòria, mentre que la resta de partidaris d'Hazte Oír se n'han mantingut al marge.

Els favorables als transsexuals, entre els quals hi havia els regidors de la CUP a Barcelona, María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté, s'han plantat davant de la porta del bar mentre increpaven l'individu. Poc després han aparegut les primeres patrulles de seguretat ciutadana de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, i fins i tot una ambulància del SEM. Més tard han arribat agents antiavalots de la policia catalana, que s'han posat davant de la porta del restaurant per impedir-hi l'entrada.

Aleshores la tensió s'ha produït entre els manifestants, cada cop més nombrosos, i la policia. Hi ha hagut algun forcejament i força crits. Cap a les dues del migdia, els Mossos han tret ràpidament l'home amb un casc de moto al cap i l'han posat dins d'un cotxe patrulla. Això ha generat corredisses, crits, llançament d'ous de pintura al cotxe policial i alguna empenta entre agents i manifestants.

Finalment, quan el cotxe ha marxat hi ha hagut algun altre crit, però ràpidament la situació s'ha calmat, la policia ha marxat i els manifestants s'han dissolt.

Un dels membres del Col·lectiu Jove Transsexual, Eloi, ha celebrat que l'autobús no hagi arribat al centre de la ciutat i ha assegurat que "en cas que arribés" respondrien de "forma contundent, com s'ha pogut veure". Així, ha emmarcat aquesta mobilització en la lluita contra "tots els missatges d'odi i transfòbics, no només el bus, sinó els elements presents a tota la societat".