La comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona ha incorporat un total de 22 nous agents, que es desplegaran en les diferents unitats que té el cos policial arreu del territori. El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, ha estat l'encarregat de donar-los la benvinguda aquest dimecres al matí, quan els nous agents han participat en una jornada de xerrades amb el personal de la mateixa comandància, segons recull l'ACN. A banda d'aquestes incorporacions, la Guàrdia Civil també rebrà durant el mes de juny més reforços. Prop de 16 alumnes faran les pràctiques a la Guàrdia Civil de Tarragona, concretament en tasques del servei de vigilància marítima, en entorns naturals o en infraestructures estratègiques, com el port de Tarragona o l'aeroport de Reus.

Tot i aquest considerable augment de la presència del cos policial espanyol al sud del país, la setmana passada el Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil va fer oficial la dissolució de dues unitats especialitzades a Catalunya. En concret, se suprimeix el servei GEDEX -especialistes en desactivació d’explosius- de la Comandància de Lleida, segons recull un document publicat el dia 7 de març signat per María Gámez, fins aquest dimecres directora general de la Guàrdia Civil, i tal com va avançar VozPopuli. Aquesta unitat està formada per detectar i desactivar artefactes explosius, i va tenir una tasca molt important en la lluita contra el terrorisme d’ETA. Els Mossos d'Esquadra, però, també tenen una unitat d'especialistes que s'encarrega de fer el mateix, els TEDAX. 

A banda, la directora general de la Guàrdia Civil també va signar, el mateix dia, la supressió del Grupo de Rescate e Intervención en Montaña (GREIM) que tenia a Puigcerdà, a la Cerdanya.

Investigacions per corrupció a la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil s'està veient immersa actualment en una polèmica per diversos casos de corrupció. Precisament, María Gámez, qui va signar el replegament de les dues unitats especialitzades a Catalunya, ha dimitit aquest dimecres del seu càrrec com a directora general de la Guàrdia Civil després de la imputació del seu marit en un cas de corrupció, que coincideix amb altres escàndols que han esquitxat el cos policial. La substituirà la fins ara delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González. Gámez ha comparegut davant la premsa per explicar-se, acompanyada d'altres càrrecs de la Guàrdia Civil: "Renuncio com a directora general, una decisió que he comunicat al ministre d'Interior i que he adoptat després de tenir coneixement que el meu marit ha estat citat en el marc d'un procediment judicial", ha assegurat. 

Aquesta dimissió també s'ha produït en un moment de tensió pel cas Casernes, una presumpta trama de corrupció vinculada amb una sèrie de reformes i reparacions, de dubtosa necessitat, en fins a 13 casernes de la Guàrdia Civil. Aquests contractes s'haurien concedit 'a dit' i com a resultat de falsejar contractes per evitar la competència i afavorir un grup d'empreses propietat d'un empresari canari, també vinculat amb el cas Mediador, que hauria cobrat factures amb sobrecost, i fins i tot, algunes obres que no es van acabar realitzant.