La corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Pròxim Orient, Roser Oliver, ha denunciat aquest dijous els “insults, escopinades i llançament d’objectes” que ha rebut per part d’un grup d’homes ultraortodoxos que estaven protestant contra l'obligació que tenen ara d'incorporar-se al servei militar. Oliver ha penjat un vídeo en què es veuen homes i nens encerclant l’equip de TV3 (al costat d’Oliver hi anava la càmera Helena Ribas) i escridassant-los.

 

 

Al vídeo també es veu com un home, que sembla ser un agent de seguretat privada, empeny alguns manifestants per impedir que s’acostin a les periodistes. Malgrat tot, algú aconsegueix tapar l’objectiu de la càmera de TV3. Al vídeo que la mateixa Roser Oliver ha penjat al seu compte d'X, la periodista afirma que no les volien deixar gravar perquè totes dues són dones.

Protestes dels ultraortodoxos a Israel

Des de fa dies, a Israel es produeixen protestes de jueus ultraortodoxos que estan en contra de ser reclutats per anar a la guerra si estudien a temps complet en seminaris religiosos (ieixivàs). L’1 d’abril va acabar el termini que permetia eximir aquest col·lectiu de ser reclutat. Una ordre del Tribunal Suprem d’Israel, que es renova cada any, permet a aquest col·lectiu gaudir del privilegi. En canvi, la resta de joves d’Israel estan obligats a servir tres anys (dos anys per a les dones) quan assoleixen la majoria d’edat, i s’arrisquen a una pena de mesos de presó si s’hi neguen.

Per decisió jurídica, es va ordenar al Ministeri de Defensa iniciar, el passat 1 d’abril, el procés de reclutament d’homes haredims i a molts se'ls va congelar la subvenció pública de manutenció que reben aquests estudiants, després que el 28 de març el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va sol·licitar una pròrroga de trenta dies, que va ser rebutjada per la Fiscalia.

Després de la mobilització massiva de 287.000 reservistes per a la guerra a Gaza, que ja fa gairebé sis mesos que dura, a més a més de batallons de soldats desplegats tant a la frontera nord amb el Líban com al territori ocupat de Cisjordània, molts israelians demanen a Netanyahu que tots els joves a Israel compleixin amb el seu “deure militar”.

Però l’actual coalició de govern depèn del suport vital dels ultraortodoxos —Shas i Judaisme Unit de la Torà— contraris a l’allistament dels seus joves i que podrien fer caure l’Executiu si són obligats, mentre que membres del Likud (el partit de Netanyahu) i del partit d’extrema dreta Sionista Religiós urgeixen que l’exempció s’acabi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!