El xef espanyol José Andrés ha assegurat que Israel està lliurant una "guerra contra la humanitat mateixa" i assegura que és "imperdonable" l'atac de les forces israelianes que va acabar l'1 d'abril amb la vida de set cooperants de la seva ONG, World Central Kitchen (WCK). "Això ja no es tracta dels set homes i dones de WCK que van patir en aquest lamentable esdeveniment. Això està ocorrent des de fa massa temps. Han estat sis mesos atacant qualsevol cosa que sembli moure's", ha afirmat José Andrés en una entrevista emesa aquest diumenge en el programa 'This Week' de la cadena ABC.

"Això no sembla una guerra contra el terror. Això ja no sembla una guerra per defensar Israel. Realment, en aquest punt, sembla que és una guerra contra la humanitat mateixa", ha afegit. Per això, ha argumentat que és necessari que hi hagi una investigació "més profunda" i en la qual es determini el motiu pel qual es va atacar al comboi de WCK, malgrat que els vehicles estaven marcats amb el logo de l'organització i havien comunicat a les Forces Armades israelianes tots els seus moviments.

Demana investigacions independents

"El que ha perpetrat l'atac no pot investigar-se a si mateix", ha assegurat José Andrés. L'organització no governamental ha demanat aquesta setmana als governs dels Estats Units, Austràlia, el Canadà, Polònia i el Regne Unit, països d'origen dels cooperants morts, que realitzin una investigació  independent. En les primeres conclusions de la seva recerca, publicades el divendres, les Forces Armades israelianes van afirmar que l'atac va ser fruit d'una cadena de "greus errors" i asseguren que van disparar creient erròniament que hi havia dos "pistolers" dins dels vehicles i que es tractava de terroristes de Hamàs.

Preguntat sobre aquest tema, José Andrés va dir primer que volia donar les gràcies a les Forces Armades per la ràpida investigació, però posteriorment va qüestionar les conclusions d'aquesta. "Cada vegada que passa alguna cosa, no podem simplement ficar a Hamàs en l'equació", va asseverar. El govern de Biden ha descartat realitzar la seva pròpia recerca del succés i s'ha limitat a dir que confia que l'executiu israelià dugui a terme una indagació "exhaustiva, completa i transparent".

Precisament, aquest dissabte a la nit l'exèrcit d'Israel ha retirat totes les seves tropes terrestres del sud de la frontera de Gaza, on només queda una brigada. La retirada es produeix després de quatre mesos de combats en la zona de Jan Yunis i quan es compleixen sis mesos del començament de la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, on ja han mort més de 33.100 persones, la majoria dones i nens.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!