endesa cop25

En la lluita contra el canvi climàtic "hi ha esperança, però no ve dels governs, ni de les empreses," sinó de la societat i les persones, que "són les que comencen a despertar" i a liderar la lluita contra aquesta emergència. Així de contundent s'ha mostrat aquest dimecres l'activista sueca Greta Thunberg davant del plenari de la Cimera del Clima a Madrid (COP25), que inicia la segona jornada de negociacions d'alt nivell d'aquesta cita internacional per consensuar mesures contra el canvi climàtic.

La jove sueca s'ha vist acompanyada per centenars de joves activistes que han aplaudit amb emoció els missatges que ha llançat a aquesta conferència de les Nacions Unides. "No hi ha un sentiment d'emergència entre els nostres líders, perquè si n'hi hagués tindrien un canvi en la seva conducta", ha assegurat Thunberg, abans de preguntar-se "com podem fer per pressionar, especialment els líders?.

Implicació

"En tan sols tres setmanes comença una nova dècada que definirà el nostre futur" ha asseverat, el temps de subratllar que es necessita solucions holístiques, que impliquin tots els actors del canvi climàtic, per afrontar aquest problema. Els països rics són "els primers que han de fer "la seva part" en la lluita contra l'emergència climàtica i "arribar els primers a les emissions zero", ha defensat al plenari de la COP25.

Per a la jove ambientalista és ineludible que els països rics assumeixin aquesta responsabilitat perquè, posteriorment, puguin fer-ho els pobres, ja que en la qüestió del canvi climàtic "no hi ha una equitat" entre totes les nacions.

GRETA

L'activista sueca Greta Thunberg intervé durant el plenari de la Cimera del Clima, el segon dia de negociacions d'alt nivell / EFE

Obeir a la ciència

Thunberg ha recordat que cal "fer-li cas a la ciència", quelcom que ja va fer aquest dimarts en un esdeveniment a la COP25 amb científics i experts en canvi climàtic de tot el món.

"És important no superar en 1,5 graus l'augment global de la temperatura del planeta, perquè això desestabilitza el clima; el meu missatge és com reaccionar a aquestes urgències sense sentir pànic i ser alarmistes", ha afegit. 

Un 2019 fosc

A l'acte també hi ha participat Johan Rockström, el director de l'Institut d'Investigació de l'Impacte Climàtic de Potsdam (Alemanya), que ha explicat que "en els últims 20 anys hem infravalorat els riscos del canvi climàtic, però la ciència diu avui que podríem estar en el punt de no retorn".

"Aquest 2019 ha estat un any fosc en termes de canvi climàtic, amb inundacions, sequeres, milers de morts per desastres climatològics, però també ha estat un any únic d'evidències científiques", ha afegit.

On són els adults?

També la directora executiva de Greenpeace, Jennifer Morgan, ha emfatitzat que en aquesta cimera "cal donar llum", ja que "hi ha una base de conscienciació de tots els joves, quelcom amb qui també ha coincidit Thunberg en una segona intervenció. "És necessari desenvolupar polítiques climàtiques", ha expressat Morgan, abans de preguntar-se on són els líders i adults en aquesta sala?.

Al final de l'acte nombrosos joves han acomiadat Greta Thunberg amb balls i cançons des de l'escenari del plenari de la COP25. Molts d'ells, amb proclames com "el poble unit mai serà vençut", han volgut fer una seguda i romandre a la sala, on està previst que continuï la sessió plenària, i han estat desallotjats.