La regió sanitària de Lleida ha registrat en les últimes dues setmanes el primer rebrot de casos de coronavirus de Catalunya. El rebrot va començar després que la conselleria proposés el seu pas a la fase 1 i va continuar augmentant amb l'entrada en vigor d'aquesta, aprovada pel Ministeri de Sanitat, una setmana després.

La conselleria està analitzant aquests dies les dades de nous contagis per decidir si és possible demanar el pas a fase 2 a partir de dilluns que ve o no. De moment, la proposta oficial enviada al ministeri és mantenir Lleida en fase 1.

Segons les últimes dades publicades per Salut, fins ara, el pic del rebrot va ser diumenge, amb 60 casos detectats per prova PCR o test ràpid. Aquesta xifra és la més alta de l'últim mes, concretament, des del dia 21 d'abril.

L'endemà dilluns, els casos detectats baixen fins als 12, però cal tenir en compte que és una xifra provisional ja que és possible que se li sumin nous casos en els propers dies perquè alguns es comuniquen temps després d'haver-se detectat.

Els nous casos confirmats de dimarts es desconeixen, ja que el Departament de Salut avui no ha facilitat aquesta dada.

Més marge per veure l'evolució

El que sí que ha facilitat avui Salut són les xifres de casos confirmats per PCR (exclou test ràpid) agrupats per períodes. Aquests períodes tenen durades diferents, així que es fa difícil extreure'n conclusions precises.

Del 7 al 13 de maig (7 dies) es van detectar 44 casos amb PCR positiva. Del 14 al 21 de maig (8 dies), la xifra va pujar fins als 155 casos. Del 22 al 26 de maig (5 dies), ja se n'han detectat 95, tot i que són dades provisionals.

Calculant la mitjana, veiem que passa de 6 casos per dia durant el primer període a 19 casos per dia durant el segon i el tercer. Així doncs, la mitjana de casos diaris s'ha multiplicat per tres i, de moment, no es registra una baixada clara. Caldrà esperar a veure l'evolució dels propers dies i saber quina decisió pren la conselleria sobre un possible pas a fase 2.

Pel que fa a l'ocupació dels hospitals, actualment hi ha 24 persones ingressades a planta a Lleida (11 a l'Arnau, 8 al Santa Maria i 5 Hotel Salut Nastasi). Aquests ingressats per Covid-19 representen el 9% del total d'ingressats a la regió sanitària de Lleida. També hi ha 9 persones amb coronavirus a l'UCI de l'Arnau de Vilanova.