Salut ha detectat a Lleida el primer rebrot de la desescalada a Catalunya. La taxa d’incidència acumulada a 7 dies, la mesura que s'utilitza per veure l'evolució del coronavirus, s'ha multiplicat gairebé per quatre en dues setmanes. Per això, s'ha decidit que es mantingui a la fase 1 una setmana més, en lloc d'avançar a fase 2.

Les dades d’incidència de nous casos de coronavirus a la regió han augmentat de manera important des que es va decidir que passés a fase 1.

En concret, el dia 11, quan va aprovar-se la proposta de desconfinament de Lleida a fase 1, la taxa d’incidència acumulada a 7 dies era de 12,1 casos per 100.000 habitants. Entre aquell dia i el dia 18, quan va entrar en vigor el desconfinament, els casos ja havien començat a augmentar. A data 22 de maig, després de quatre dies a la fase 1, la taxa era de de 42,7 casos per 100.000 habitants.

Segons informacions dels serveis territorials de l’Agència de Salut Pública, s’han detectat cadenes de transmissió que podrien ser el focus d'aquest rebrot en empreses agroalimentàries que han mantingut treballs mínims.

Vergés: "No estem especialment preocupats"

Tot i això, Salut encara no dona del tot per descartat que Lleida pugui passar a la fase 2 dilluns que ve. La consellera Alba Vergés ha assegurat, en declaracions a l'ACN, que s'ha preferit “esperar un parell de dies” per veure com evoluciona la tendència actual.

“Volem comprovar si aquesta tendència es manté a l'alça o es pot controlar i està tot identificat”, ha explicat la consellera. “Això no vol dir que d'aquí a dilluns no passi, simplement vol dir que avui no hem fet la proposta”, ha explicat, però “podria ser que la fem més endavant i esperem poder-la fer”.

En tot cas, Vergés ha explicat que els responsables de Salut no estan “especialment preocupats” perquè el volum de casos detectats “no és gaire gran”, però ha subratllat que és una tendència que demana “prudència” i mirar la qüestió “amb calma”.