El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, de la branca de Sumar de l'Executiu de coalició, s'ha compromès aquest dijous a aprovar aquesta legislatura vigent una prestació universal per fill a càrrec, una mesura que, en les seves paraules, farà que Espanya "deixi de ser una anomalia" a Europa i serà "clau" en la transformació del model de cures. "Crec que el dia que l'adoptem i vegem els efectes que té sobre la vida dels ciutadans d'aquest país ens tirarem les mans al capdavant per no haver-lo fet abans", ha assegurat Bustinduy, des de la inauguració de l'Assemblea General de la Plataforma d'Infància.

Ha estat precisament el president d'aquesta associació, Carles López, qui ha proposat al ministre de Drets Socials una "prestació per criança". "Creiem que ha de ser la mesura social d'aquesta legislatura", ha assegurat. Segons López, aquesta política ha de resoldre un "problema estructural del nostre sistema de benestar". "Espanya és el país del seu entorn amb una taxa de pobresa infantil més elevada, a Espanya hi ha moltes famílies que no poden tenir fills per motius econòmics i creiem que sent això una anomalia s'ha de resoldre", ha asseverat.

"Recullo el guant", ha resolt Bustinduy, qui ha mostrat la seva preocupació per les "tremendes dificultats que enfronten les famílies en el dia a dia d'afrontar els costos de la vida i la criança". "Això es tradueix en un repartiment asimètric de les cures i en una sobrecàrrega específica per a les dones, enormes dificultis de conciliació i índexs de pobresa infantil que no són acceptables per a un país ric", ha lamentat. En aquesta línia, el ministre s'ha mostrat convençut que la tramitació de la Llei de famílies és "un primer pas" cap a la prestació universal per criança, encara que ha subratllat que no vol "fer promeses grandiloqüents". "La meva promesa és treballar en això amb tota l'obstinació que pugui", ha matisat.

Pablo Bustinduy, ministro de Derechos Sociales
El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2023, Pablo Bustinduy

Una "urgència" i l'"anomalia" d'Espanya pel que fa al seu entorn

No és la primera vegada, però, que Bustinduy es pronuncia sobre aquesta possible prestació universal per criança, en tant que és una proposta que ja va fer a principis d'any. El ministre de Drets Socials ja va afirmar el febrer, després d'una reunió amb la Plataforma d'Organitzacions d'Infància (POI), que Espanya ha de tenir aquesta ajuda "de forma urgent". Si bé ja hi ha una prestació per criança, en tant que des del naixement del nadó fins als 3 anys es dedueix l'IRPF i l'Ingrés Mínim Vital té complements per menors al càrrec, Bustinduy va argumentar llavors que això "no és suficient" i va advocar per, primer, apujar la deducció fins als 6 anys, i, segon, una prestació universal. No tenir-la, assegura el ministre, és una "anomalia", ja que altres països de l'entorn sí que compten amb aquesta mesura. La primera de les mesures, la d'ampliar la deducció de l'IRPF, ja es contempla en la Llei de Famílies que prepara el ministeri de Drets Socials.

Espanya encapçala la pobresa infantil a Europa i a l'OCDE

La realitat que fa "urgent" aquesta prestació és que Espanya continua sent un dels països amb majors índexs de pobresa infantil entre els estats membres de la Unió Europea (UE) i de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i se situa en el lloc 36 de 39. Tal com indica un informe publicat el desembre passat per Innocenti, l'oficina de recerca d'UNICEF en matèria d'infància, en la forqueta de 2014 a 2021 Espanya es manté "estable" en el 28% de pobresa infantil, la qual cosa la deixa en el lloc 36 de 39, només per davant del Regne Unit, Turquia i Colòmbia. Entre 2019 i 2021 se situa també en el lloc 36, només per davant de Romania dins de la UE, i en 2021 és el país europeu amb la taxa de pobresa infantil més alta. El document, que examina l'evolució de la pobresa infantil entre aquests dos anys als països més rics, revela que la taxa de pobresa entre els nens de l'Estat ha augmentat àmpliament des de 2014 fins a 2021 en comparació amb la resta de països de la UE. Es tracta d'una taxa de pobresa infantil "inacceptable" per a un país com Espanya, en paraules de Gustavo Suárez Pertierra, president d'UNICEF Espanya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!