El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 del govern espanyol, Pablo Bustinduy, de la branca de Sumar de l'Executiu de coalició, ha enviat un avís per carta a les empreses espanyoles que operen a Israel de forma "destacada", per demanar que adoptin les mesures i precaucions necessàries d'acord amb el Dret Internacional per evitar contribuir al "genocidi" de la població Palestina que està perpetrant l'Exèrcit israelià amb la seva ofensiva sobre la Franja de Gaza, que ja s'ha cobrat la vida de prop de 35.000 persones. Les cartes es començaran a enviar aquest dimecres, segons ha avançat eldiario.es.

D'aquesta forma, el ministeri que dirigeix Bustinduy vol evitar que les activitats econòmiques de les empreses espanyoles que treballen a la zona puguin contribuir d'alguna forma a vulneracions de drets humans perpetrades per l'Estat d'Israel sobre els territoris palestins. En aquest sentit, la carta insta les empreses a transmetre al govern espanyol avaluacions o estudis propis sobre les seves activitats i quins efectes podrien tenir en matèria de vulneració de drets humans, per a les quals consultin experts en la matèria i amb grups potencialment afectats.

Així mateix, segons ha avançat el citat diari, Bustinduy reclama a les empreses un rendiment de comptes: que expliquin quines mesures estan adoptant per prevenir i evitar conseqüències negatives de la seva activitat econòmica sobre el conflicte que s'està vivint a Gaza. A més, el ministeri de Drets Socials insta les empreses a informar els consumidors i ciutadans que puguin fer ús dels seus serveis sobre les seves actuacions econòmiques a la zona amb transparència, perquè aquests puguin decidir en conseqüència, en cas que es pugui ser partícip d'alguna forma directa o indirecta en el conflicte.

Argumentació basada en la legalitat internacional

Com a suport d'aquestes reclamacions, el ministeri de Bustinduy fa un repàs a la legislació espanyola i internacional relativa a l'activitat econòmica respectuosa amb els drets humans, com els principis rectors de Nacions unides, el Pla d'Acció Nacional d'Empreses i Drets Humans de 2017 o la resolució de l'ONU A/HRC/RES/31/36 perquè les empreses domiciliades a Israel s'abstinguin de cometre o contribuir a violacions dels drets humans contra palestins. La missiva de Drets Socials també remet a la legislació europea en matèria de transparència i drets dels consumidors a tenir informació sobre què hi ha darrere dels béns i serveis que poden adquirir, per a fer un consum conscient. I, finalment, la carta fa referència també al procés penal obert en el Tribunal de la Haia, que el passat gener va instar explícitament Israel a abstenir-se de propiciar un genocidi palestí.

Respon a la preocupació palestina

La carta, en part, respondria a una reunió de Bustinduy amb l'ambaixador de Palestina a Espanya, Husni Abdel Wahed, que hauria expressat al govern espanyol la seva preocupació "per la vinculació d'empreses europees a activitats que puguin tenir un impacte directe o indirecte en els territoris palestins ocupats i en el genocidi en curs". "Es tracta d'una iniciativa que persegueix la cerca de solucions per posar fi al genocidi a Palestina i s'emmarca com una acció més en la línia política del Govern d'Espanya que busca reconèixer l'Estat de Palestina i promoure el seu ingrés com a membre de ple dret en l'ONU", afirmen fonts del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!