El govern espanyol declararà Tenerife zona catastròfica per l'incendi, un cop estigui controlat. Així ho ha avançat aquest dilluns el mateix president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, després d'apropar-se a la zona afectada pel foc —que ha cremat més de 13.000 hectàrees en un perímetre de gairebé 90 quilòmetres i ha afectat una dotzena de municipis—.  "En el moment que se superi l'incendi, en definitiva, que ja es doni per controlat, el Consell de Ministres, com no pot ser d'una altra manera, aprovarà la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, el que col·loquialment tothom coneix per declaració de zona catastròfica", ha dit Sánchez.

En aquesta línia, Sánchez ha garantit que el govern espanyol "s'involucrarà" en les tasques de reconstrucció de les zones afectades i en l'ajuda a les persones damnificades pel foc —com ho està fent ara durant les tasques d'extinció de manera "total, rotunda, absoluta"—. També ha proclamat que "tota Espanya està amb Canàries i amb Tenerife". "Ho està ara i ho estarà quan acabi, en la recuperació i la reconstrucció de tot el que l'incendi ha devastat", ha subratllat. De fet, vol que la seva presència personal "sigui el testimoni d'aquest compromís no només del govern espanyol, sinó també del conjunt de la ciutadania espanyola".

Hores clau per a l'incendi de Tenerife

El president també ha admès que les pròximes hores seran "molt importants" per donar per estabilitzat el foc en els dies vinents, cosa per a la qual s'espera que ajudi la meteorologia. En aquest sentit, ha enaltit el "comportament exemplar" i el "compromís cívic" del conjunt de la ciutadania, així com ha reconegut la "cooperació i coordinació" entre administracions i el conjunt de "servidors públics" involucrats en les tasques d'extinció. Uns serveis públics que cal "reconèixer i donar suport" després de veure en altres zones del món "incendis devastadors, amb persones mortes" (en referència a Hawaii). "Afortunadament, això a Tenerife no ha passat i esperem que no passi". 

Per la seva part, la presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, ha agraït la "màxima col·laboració" i tots els mitjans destinats tant pel govern canari com per l'espanyol per combatre les flames. Així, ha admès que "hauria sigut impossible atendre zones tan escarpades" sense la presència de "mitjans pesats" com els hidroavions. Gràcies a l'ampli dispositiu material i personal desplegat, es comença a veure un "fil d'esperança". Finalment, el president de Canàries, Fernando Clavijo, ha mostrat agraïment a l'executiu estatal per "l'atenció, l'acompanyament i la coordinació". "En moments d'aquesta dificultat és on més les institucions i la ciutadania donen el millor d'ells mateixos", ha expressat.

Què implica la declaració de zona catastròfica?

El fet que el govern espanyol declari una zona com a catastròfica significa que seria l'Estat qui s'encarregaria de la reparació dels desperfectes materials i de les ajudes tant a empreses com treballadors, com poden ser ajornaments de la quota de la seguretat social. És important tenir en compte que aquestes accions no serien considerades com una indemnització, sinó que es tracta d'ajudes que contribueixen a pal·liar els danys causats.