El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha demanat a l'Ajuntament de Madrid que declari la celebració de l'Orgull LGTB+ a la capital 'Festa d'Interès Turístic Nacional'. Així ho ha explicat la ministra Reyes Maroto durant la seva intervenció en la jornada sobre diversitat i turisme organitzada per Fitur. Aquest anunci arriba escassos dies després que el PSOE vetés la tramitació de la Llei Trans al Congrés dels Diputats, desencadenant una campanya per part del col·lectiu LGTB+ en contra els socialistes.

TUIT reyes maroto orgullo madrid

Torna l'Orgull

En el mateix acte que Maroto ha anunciat la proposta per la nova Festa d'Interès Turístic Nacional, la ministra també ha recordat que aquest any es podrà gaudir de les Festes de l'Orgull del 25 de juny al 4 de juliol "amb responsabilitat i seguretat".

El 2020, les celebracions de l'Orgull es van haver de conduir de forma online a causa de la pandèmia de coronavirus. Aquest any, la celebració a Madrid "no serà la més gran d'Europa ni una de les principals del món, però sortirà al carrer, sense escenaris ni grans convocatòries ni manifestacions amb carrosses [...] però es faran activitats amb la normativa sanitària del moment", ha explicat a Efe Nano García, director de JN Global Project, promotora des de 2008 dels principals esdeveniments LGTB+ que es fan a Madrid.

El PSOE i el col·lectiu LGTB

En fer l'anunci, Maroto ha assenyalat que aquesta iniciativa "suposa un reconeixement a l'esforç que s'ha fet" per aconseguir una "Espanya diversa i oberta al món", i que els fons europeus permetran el desenvolupament d'una "gran xarxa de destinacions per la diversitat" que promocionarà el turisme LGTB a Espanya.

Malgrat aquesta novetat, actualment el PSOE es troba enmig d'una controvèrsia a causa de la seva abstenció dimarts passat al Congreso, que ha desencadenat una mostra de rebuig cap al partit per part del col·lectiu LGBT. Les associacions de persones trans van emprar una campanya a les xarxes socials amb el hashtag #AbstencióÉsVotarNo per pressionar el PSOE a votar a favor de la proposició de llei.

Després de l'abstenció a la votació de dimarts, gran part del col·lectiu acusa el PSOE d'aliar-se amb la dreta espanyola i exigint, precisament, l'exclusió del partit de la celebració de l'Orgull.

TUIT plataforma trans llei trans

Foto principal: la ministra Reyes Maroto aquest divendres / Efe