Si els dos darrers Nadals estaven marcats per la pandèmia i les seves restriccions, aquest ho estarà per la crisi energètica i la inflació, que suposarà un gran increment dels preus de l'electricitat i també dels aliments que se solen consumir en aquesta època. Per això, la majoria d'ajuntaments han pres mesures per intentar baixar la despesa que suposa tenir l'enllumenat nadalenc encès durant moltes hores cada dia, entre les quals destaca precisament reduir aquest horari. L'últim a sumar-se a aquesta opció ha estat el de Girona. Concretament, la regidora de Promoció, Glòria Plana, assegura que la mesura té un doble objectiu: promoure l'estalvi energètic i donar exemple al conjunt de la ciutadania. A més, enguany s'ha apostat per elements alternatius a la decoració lumínica com les garlandes. El tret de sortida de la campanya de Nadal a la ciutat serà el divendres, 25 de novembre i s’estendrà fins al 6 de gener del 2023, el dia de Reis. 

Així, els llums nadalencs estaran oberts des de dos quarts de sis de la tarda fins a les deu de la nit, els dies feiners, els diumenges i els festius. Els dissabtes i les vigílies de festius romandran encesos una hora més, fins a les onze de la nit. L'any passat estaven oberts fins a les onze, de diumenge a dimecres, i fins a la mitjanit, de dijous a dissabte, a més dels dies festius i vigílies de festius. Aquest nou horari implica unes 50 hores i mitja menys d'encesa respecte a l’any anterior, el que suposa un estalvi energètic d'aproximadament el 19,5%. L'horari s'ha ajustat segons els dies que els establiments estan oberts i els festius de Nadal.  En la mateixa línia, i tal com marca la Generalitat de Catalunya, el repartiment dels llums de Nadal s’ha fet en funció de la densitat comercial i les necessitats de cada carrer per evitar la contaminació lumínica i l’estètica visual. Quasi totes les llums de la ciutat són de color groc càlid i es caracteritzen per la sobrietat. A més, totes són LED i de baix consum. 

Quins carrers de Girona es decoraran per Nadal? 

A més, s'ha introduït un tipus de decoració en carrers estratègics. És el cas del carrer del Migdia i de Joan Maragall, on s'han col·locat unes garlandes de Nadal, un tipus de material que es pot apreciar estèticament durant el dia i alhora és un element tradicional d’aquestes festes. Aquest any s'il·luminaran un total de 117 espais repartits en 31 sectors: Barri Vell, Mercadal, Carme, Eixample Nord, Eixample Sud, Sant Narcís, Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, les Hortes, Sant Daniel, Torre Gironella, Pedreres, Font de la Pólvora, Vila-roja, Gavarres, Palau, Montilivi, Avellaneda, La Creueta, Pedret, Pont Major, Muntanya de Campdorà, Pla de Campdorà, Sant Ponç, Fontajau, Taialà, Germans Sàbat, Domeny Nord, Domeny Sud, Montjuïc i Mas Xirgu.

Quan s'encendran els llums de Nadal a Girona?

L'acte d’encesa dels llums de Nadal de la ciutat donarà el tret de sortida de la campanya nadalenca el 25 de novembre a les 17.50 hores a la plaça de Catalunya de Girona. Les activitats començaran una estona abans, a les 17.15 hores, amb una cercavila de la Girona Marxing Band que començarà al carrer de la Creu, seguirà pels carrers del Migdia i de Tomàs de Lorenzana, la plaça de Miquel Santaló, el carrer de Joan Maragall i la plaça de Catalunya. Després de l’encesa de llums hi haurà una cantada de nadales a càrrec de l’alumnat de l’Escola de Música Moderna de Girona.