L’accident nuclear de Palomares va ser un episodi que va tenir lloc l’any 1966, quan dos avions militars nord-americans van xocar en espai aeri espanyol, un dels quals carregat amb quatre bombes atòmiques. Els dos avions van caure en flames sobre el terra i el mar de la costa d’Almeria i ràpidament es va disparar l’alarma per la més que probable dispersió de material radioactiu que podia afectar la població.

La dictadura franquista va reaccionar amb una operació de blanqueig que va incloure el cèlebre bany de l’aleshores ministre de Turisme, Manuel Fraga -posteriorment reconvertit en democrata de tota la vida-, acompanyat de l’ambaixador dels Estats Units, a la platja suposadament afectada, per negar que hi hagués cap mena de problemes per a la salut per als habitants de la zona i, sobretot, per als possibles turistes en un moment que el règim explotava el sol i la platja sota el lema Spain is different, creat pel mateix Fraga.

El bany a la platja però, ja era una enganyifa, perquè tot i que es va silenciar la premsa, el cert es que Fraga va ficar-se a l’aigua en una altra platja. Propera, però en cap cas afectada per l’accident.

El franquisme va mentir

El cas és que ara ha arribat una resolució del Tribunal d’Apelacions d’Estats Units que conclou que el discurs mantingut per Fraga i per l’aparell franquista era mentida. Segons avança Diario de Almeria, l’esmentat tribunal ha dictaminat que diversos militars veterans han desenvolupat malalties a causa de l’exposició de la radiació ionitzant mentre netejaven la zona afectada per l’accident de Palomares i per tant poden accedir als beneficis que els pertoquen per discapacitat.

La demanda ha estat liderada pel veterà Víctor Skaar, sergent de la Força Aèria que va participar en les tasques de neteja i que ha desenvolupat una leucèmia. Ara la justícia li dona la raó i accepta que la causa va ser l’exposició a la radiació a la platja de la bomba. Més de 1.600 militars van participar en les tasques de recuperació mentre el règim franquista insistia en que no hi havia cap perill. Almenys una quarantena han desenvolupat diversos tipus de càncer.

La decisió judicial podria reobrir el cas de suposats afectats per la radiació a l’Estat espanyol on tot i que encara plana el secretisme, agents veterans de la Guàrdia Civil han intentat demostrar, sense èxit de moment, que han desenvolupat malalties a causa de la seva exposició en la zona de l’accident nuclear.