Un 44% de les persones de més de 65 anys reconeixen que fan servir les xarxes socials, com ara Whatsapp i Facebook, com a via principal per combatre la solitud o l'aïllament i estar connectats amb el seu entorn, segons una enquesta feta a 864 persones en centres com ara casals i per internet—persones actives—, que "trenca amb la imatge tradicional de persones grans que aïllades de la tecnologia".

"Poder veure el que fan els teus fills o el que passa al teu poble, encara que sigui per Whatsapp, fa que la percepció de solitud sigui més baixa", ha explicat la sociòloga Sònia Díaz aquest dimecres en una roda de premsa a les Reials Drassanes de Barcelona amb motiu de l'inici de la 21 edició del Saló de les Persones Grans de Catalunya - FiraGran.

L'enquesta, realitzada per l'Associació Serveis Integral per a l'Envelliment Actiu (Siena) entre l'abril i el juny d'aquest any i promoguda per la Fundació Mémora, ha posat el focus sobre noves generacions de gent gran que empenyen d'altres cap a l'ús de noves tecnologies —alguns les han après a la feina— i la bretxa digital per edat "s'està fent més estreta".

"Un nou perfil de persones grans"

L'infermer geriàtric i director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Josep París, ha destacat que es tracta d'"un nou perfil de persones grans", més formades que en generacions anteriors —la meitat té estudis obligatoris o superiors— i en general amb més bons indicadors de salut, en una enquesta en què un 68% són dones, un 45% viu en parella i un 35%, sol.

La segona via per combatre la solitud són les trucades a familiars, amistats i veïns (23%), mentre que un 15% va a cursos presencials, al gimnàs, al mercat, a un centre cívic o a una plaça, i un 18% afirma que no fa servir cap d'aquestes opcions perquè assegura que no se sent sol.

Un 67% dels enquestats han afirmat que s'han sentits sols, una sensació que es nota més entre homes vidus (89%), dones separades (78%) i vídues (77%), tot i que quan se'ls ho ha preguntat consideren que la percepció de solitud no té res a veure amb el fet de viure sol o no.

Les generacions més joves (de 65 a 75 anys) creuen que la solitud no té a veure amb fer-se gran, però els més grans sí que ho creuen. Les dones participen més en les activitats del seu entorn i tenen una xarxa de relacions més variada.

L'enquesta ha preguntat també per les vacances d'estiu: un 69% se n'aniran de vacances i un 31% es quedaran a casa, i entre els que no tindran festa, un 33% asseguren que és per motius econòmics, mentre que un 18% es quedarà per salut, un 17% diu que no vol "molestar ningú" i a un 16% li agrada ser a casa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat