La Generalitat, les quatre diputacions, les entitats municipalistes ACM i FMC, i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han acordat aquest dilluns una resposta conjunta amb què demanaran a Endesa firmar un conveni de pobresa energètica després de la carta que va enviar a 250 ajuntaments.

"No acceptem l'amenaça, i el primer punt de partida és retirar aquesta amenaça", ha dit aquest dilluns en roda de premsa el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, després de reunir-se amb aquestes administracions i entitats socials: han acordat enviar una carta a Endesa i als ajuntaments recordant que la llei catalana impedeix, amb sancions, de tallar subministraments a persones vulnerables.

"Els ajuntaments ens han fet arribar el malestar per les formes en la qual han rebut aquesta carta" de l'1 d'agost, tant pel to del text com de moment, després d'unes eleccions i amb consistoris nous en molts casos.

Segons El Homrani, van deduir de la carta que l'1 d'octubre es tallarien els subministraments a aquestes persones si els consistoris no pagaven la meitat del deute acumulat, de 21 milions d'euros en total: "L'1 d'octubre no es pot tallar la llum" de cap manera, ha dit.

Resposta unitària

La resposta unitària parteix del fet que "l'àmbit de debat i el terreny de joc" és la Llei catalana de la pobresa energètica i l'emergència habitacional --aprovada el 2015 després d'una ILP--, i apostant per un conveni marc que volen que firmin totes les empreses de subministraments, com assenyalaran a la carta conjunta de resposta, encara que no han entrat encara en percentatges.

"La Generalitat no permetrà cap tall de subministraments a famílies amb un informe de vulnerabilitat", ha reafirmat El Homrani, que ha afegit que mantindran les converses en una taula de treball periòdica, i, a preguntes dels periodistes, ha recordat que ja s'han aplicat sancions per talls.

Ha recordat que tant els ens municipals com la Generalitat han fet davant deutes de moltes famílies vulnerables, amb més de 26 milions d'euros des de 2015, tant a través de contractes programes com amb ajuts directes, per la qual cosa han expressat el seu "absolut enuig" davant de la carta.

El 2017 la Generalitat va proposar un conveni però les empreses de llum i gas no van firmar, encara que sí que ho van fer les d'aigua, i El Homrani ha afegit que la Conselleria d'Empresa està treballant en els últims mesos en avançar cap a convenis nous: "El plantejament de 2017 era de 2017; han variat les circumstàncies".