El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha dit aquest dissabte que, després d'una primera avaluació sobre la costa de Catalunya, el Departament calcula que els danys causats pel temporal Glòria a ports, litoral, carreteres i transport públic superaran els 30 milions d'euros.

En una entrevista de Rac1, ha advertit que es tracta d'una aproximació perquè encara s'ha d'analitzar la zona. Ha avisat que, davant de nous temporals que hi pugui haver, hi ha d'haver millores en l'activitat humana, especialment pel que fa a la gestió sostenible del litoral: "Aquest temporal ens ha de fer veure que la solució no són murs més gruixuts i més alts, ni davant el mar ni canalitzant els rius" sinó replantejar accions.

Ha posat com a exemple que, als llocs on hi ha aiguamolls o vegetació natural, el temporal no ha fet tant malbé la zona: "En canvi, on tenim litorals més urbanitzats, el que tenim és una imatge de destrossa".

Complicada gestió dels embassaments

Calvet ha defensat la gestió dels embassaments durant el temporal, i ha explicat que, amb l'avís meteorològic que hi havia, van considerar que hi hauria prou espai als embassaments, i que quan les pluges es van allargar més del previst es va alliberar aigua "en el moment oportú: quan el Ter i l'Onyar estaven més baixos", i es van donar instruccions de confinament i algunes evacuacions als voltants del curs dels rius.

"Teníem 120 hectòmetres de reserva, és molt d'espai. És l'equivalent al consum d'aigua de Catalunya durant quatre mesos", ha dit, i ha recordat que al desembre hi havia una prealerta per sequera, per la qual cosa els embassaments tenien el quàdruple d'aigua que marca el mínim establert.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat