El geni català Antoni Gaudí torna a enlluernar l'escena artística francesa coincidint amb l'encesa de l'estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. La inauguració de la darrera peça en l'skyline barceloní ha despertat l'interès de París per l'obra de l'arquitecte. L'emissora France culture ha dedicat aquest diumenge un article a la basílica més famosa del món i a anunciar la pròxima exposició sobre Gaudí que acollirà el Museu d'Orsay del 12 d'abril al 17 de juliol de 2022. L'exposició "mostrarà l'extraordinària creativitat d'aquest artista singular, portador de les convulsions que s'obren a la Catalunya de finals del segle XIX, i que s'expressa tant en els detalls del seu mobiliari com en l'escala d'un projecte arquitectònic insòlit". 

El geni Gaudí

Per primer cop en cinquanta anys, la capital francesa acollirà una exposició sobre el "geni" de l'arquitectura modernista, Antoni Gaudí. Segons la prestigiosa ràdio francesa, l'exposició només tractarà l'obra de l'arquitecte fins a l'any de la seva mort, per evitar així "controvèrsies" sobre la continuació de la seva obra, que alguns han titllat d'inautèntica o "tergiversada" sense els plans originals. I és que com recorda France culture, gran part dels plànols i maquetes de la basílica barcelonina es van perdre durant la Guerra Civil, quan l'estudi de Gaudí va ser "saquejat i incendiat". Des del museu parisenc, destaquen la naturalesa "genial" de Gaudí, les tècniques innovadores i el seu procés creatiu únic: "Estava experimentant constantment. Va crear a mesura que avançava l'obra... Però els plans no es van escriure del tot amb detall des del principi. Gaudí podria evolucionar totalment en el procés de creació de l'església". Segons el museu, els artistes modernistes com Gaudí estaven "desitjosos de distingir Catalunya, terra identitària de naturalesa mediterrània". 

Museografia immersiva

Tal com indica el web de l'exposició, el Museu d'Orsay oferirà als visitants una experiència "immersiva" per poder viure en primera persona el procés creatiu de l'arquitecte modernista: "A través dels pocs dibuixos que queden de l'artista, maquetes i nombrosos mobles, l'exposició reconstruirà allò que caracteritza Gaudí: l'espai i el color", explica el museu. A banda d'això, els assistents podran veure "pel·lícules, fotografies i documents de l'època" per poder formar-se una idea ben clara del context polític i social "convuls" en el qual l'artista va treballar. L'exposició està organitzada pel Museu d'Orsay i el Museu de l'Orangerie de París, juntament amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona (MNAC) on es presentarà del 18 de novembre de 2021 al 6 de març de 2022.

 

Foto principal: l'estel que corona la torre de Maria de la Sagrada Família s'encén per primer cop durant la inauguració / Pau de la Calle