Carlos García Juliá, condemnat per la matança dels advocats d'Atocha de 1977 i recentment extradit a Espanya des del Brasil, ha sortit a primera hora d'aquest dijous de la presó de Soto del Real (Madrid) després de la nova liquidació de condemna que va realitzar l'Audiència Provincial de Ciudad Real.

Carlos García Juliá Atocha EP

Carlos García Juliá / Europa Press

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Ciudad Real va proposar una nova liquidació a petició de la defensa de García Juliá, que rebaixava els anys que havia de continuar a la presó sense complir els 12 anys que li restaven per la seva participació en la matança d'Atocha, comesa el 24 de gener del 1977 en un bufet d'advocats laboralistes per membres de l'extrema dreta.

Més de 20 anys en recerca i captura

García Juliá, pres a la presó madrilenya de Soto del Real, va ser lliurat a Espanya per les autoritats brasileres a començaments del mes de febrer passat després que estigués més de 20 anys en recerca i captura. Després de ser condemnat per la matança d'Atocha a 193 anys i complir diversos anys de presó, es va escapar quan gaudia d'un permís a començaments dels noranta.

Quan va ingressar a Soto del Real el 7 de febrer passat, al terrorista li quedaven per complir 3.845 dies, això és, deu anys de condemna, concretament fins a l'agost del 2030. Entre altres coses, el tribunal li ha aplicat 787 dies de liquidació per redempció extraordinària i 429 dies per l'estada a la presó al Brasil després de ser arrestat el desembre del 2018.

L'advocat de García Juliá es va dirigir a l'Audiència Provincial de Ciudad Real sol·licitant la pràctica d'una nova liquidació de condemna perquè va ser l'últim tribunal que va emetre una sentència en contra seu, en aquest cas per una causa diferent a la de la matança d'Atocha.

Que no surti d'Espanya

La Fundación Abogados de Atocha ha demanat a la Justícia que adopti les mesures necessàries perquè Carlos García Juliá no pugui sortir d'Espanya.

La Fundació va presentar un recurs de súplica i una petició d'empara al Tribunal Constitucional, que encara no ha decidit si l'admet, segons ha indicat a EFE Cristina Almeida, advocada que, després de deu anys jubilada sense exercir, ha tornat a donar-se d'alta al Col·legi d'Advocats per portar aquest assumpte.