La Fundació Mona, dedicada a la recuperació de primats, treballa des del 2001 des d'uns terrenys cedits per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva en una zona que es va declarar inundable el 2003. L'any vinent, el 2018, han acordat amb l'Agència Catalana de l'Aigua abandonar la parcel·la i l'objectiu és el de trobar uns terrenys idonis per traslladar-se i seguir creixent.

Des del centre destaquen que volen quedar-se a algun municipi del sud de Girona i que els cal un espai d'unes 10 hectàrees. El centre ha fet una crida a ajuntaments i privats i avança que també estan disposats a comprar si els terrenys tenen un cost "raonable". 

Un edifici sostenible

El centre ja disposa d'un primer projecte sobre com serà l'edifici de la nova fundació. Volen apostar pels valors de l'ecologia aplicats a la construcció i, en aquesta línia, la nova seu tindrà coberta vegetal, s'alimentarà d'energia solar i també incorporarà tots els principis possibles per fer-lo sostenible.

També ha explicat que ja tenen a punt el projecte de com serà la nova seu, que tindrà un cost d'uns 900.000 euros, i destaca que un dels objectius és disposar de més espais per acollir més animals i també reforçar la vessant educativa, amb més aules i espais de formació. 

La Fundació Mona compta amb més de 2.300 padrins, col·laboradors i socis. Gràcies als contactes de la mateixa entitat, ja tenen garantida l'aportació per construir el nou edifici.

Centre d'investigació i reclam turístic

Des del 2001, la Fundació Mona ha tingut 30 primats rescatats i allotjats. Actualment, al centre de Riudellots de la Selva hi ha catorze ximpanzés i quatre macacs de Gibraltar. Des del centre tenen cura d'animals rescatats que s'usaven, sovint, per a espectacles, i també fan investigació. La fundació també ha impulsat un màster sobre primats de la mà de la Universitat de Girona que és únic a tot l'Estat i també acull estudiants universitaris d'arreu d'Europa. En aquests setze anys han passat per Riudellots 300 voluntaris vinguts de 24 nacionalitats diferents. 

Segons apunta la seva directora, Olga Feliu, "per al municipi també és una oportunitat per situar-se turísticament, només l'any passat vam rebre més de 12.000 visites". En total, per la fundació ja han passat 90.000 persones que han fet les visites guiades educatives, de 42 països diferents.