Avui era el dia que el jutge havia marcat per executar el desallotjament d’un pis del carrer Creu dels Molers, al barri del Poble-sec de Barcelona, on vivia una parella a l’atur des de l’inici del confinament pel coronavirus. Després de quedar-se sense feina per culpa de la pandèmia, van deixar de pagar el lloguer de 850 euros que havien satisfet fins llavors. Després de no pagar, la Ganna i en Fabio van ser denunciats pels propietaris i el jutjat de primera instància número 55 de Barcelona va marcar la data d’avui com el dia màxim per ser-hi. El magistrat ho havia aturat un parell de cops, però finalment el titular d’aquest jutjat de Barcelona, acreditant que el deute de la parella amb els propietaris era de més de 5.000 euros, ha decidit que avui s’havia d’executar. Tot i la resistència que han mostrat alguns dels activistes antidesnonaments del barri del Poble-sec i un barricada per complicar l’entrada al pis, els Mossos d’Esquadra, amb equips antiavalots, han accedit fins a l’interior del pis i han consumat el desnonament. 

Amb la data al calendari, diversos grups dels autoanomenats Sindicats de l’Habitatge s’han concentrat davant del portal del bloc número 65 del carrer Creu dels Molers. En un primer moment agents de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra han intentat conversar amb els concentrats per tal de deixar pas a la comitiva judicial, però els activistes ho han impedit.

 

Desahucian a una familia en el barrio del Poble-Sec de Barcelona / Pau Venteo (EP)Agents de l'ARRO dels Mossos retirant els concentrats de la porta del bloc del Poble-sec / Foto: Pau Venteo

Des de les 10 fins al voltant de quarts d’una del migdia s’ha pogut paralitzar el desallotjament per la impossibilitat d’accedir a l’immoble, però el jutge ha comunicat a la policia catalana la seva intenció de no ajornar més el desnonament i s’ha demanat activar presència d’agents antiavalots per accedir a l’interior de la finca i poder accedir fins a l’interior del pis, on seguia la mare i dos fills, menors d’edat.

Una desena de furgonetes dels antiavalots dels Mossos

Una desena de furgonetes de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra s’han desplegat en aquest carrer del Poble-Sec i han tret, una per una, la trentena de persones que s’havien assegut davant del portal. Totes les persones que han estat retirades de davant del bloc han estat identificades pels Mossos d’Esquadra, tot i que, amb el canvi anunciat avui per Interior, no sembla que hagin de ser denunciades per la coneguda llei Mordassa. Quan han arribat les dotacions d'ordre públic, els activistes han rebut els agents amb llançament de farina i papers.

 

Desahucian a una familia en el barrio del Poble-Sec de Barcelona / Pau Venteo (EP)Agents dels Mossos accedint al pis, després de superar la barricada de la porta / Pau Venteo

Amb el camí net, els agents de l’ARRO han pogut accedir a la finca i pujar al pis que tenien l’ordre d’assegurar per poder-lo desnonar. Els agents s’han trobat la porta d’entrada del pis bloquejada, per dintre, amb diversos ferros, fustes i una nevera. A cops d’ariet la policia ha accedit al pis i ha entrat fins al menjador, on seguia la dona, i també a l’habitació on hi havia els dos fills de la parella. Amb escuts, cascs i material antiavalots, la policia ha pres el pis i l’autoritat judicial, just després, hi ha accedit per tal de retornar-lo a la propietat. 

Imatges des de l’interior del desnonament

Cada dia a la ciutat de Barcelona estant programats desenes de desnonaments per ordre judicial, per ocupacions il·legals o per impagament del lloguer, i si bé alguns d’aquests acaben suspesos o ajornats, altres s’acaben executant, com el d’avui al Poble-sec. Les imatges dels desnonaments sovint són des de l’exterior, amb furgonetes dels Mossos d’Esquadra ocupant tot el carrer, però avui s’ha pogut veure des de l’interior. Des del menjador de casa.

 

Desahucian a una familia en el barrio del Poble-Sec de Barcelona / Pau Venteo (EP)Moments de tensió del pis desnonat pels Mossos d'Esquadra al barri del Poble-sec de Barcelona / Pau Venteo