El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat que els antecedents de l'imam de Ripoll "no constaven" a la base de dades dels Mossos. Forn s'ha referit d'aquesta manera a la petició d'informació de la policia belga sobre l'imam just després de presidir la reunió de la Junta de Seguretat de Cambrils. 

El conseller ha assegurat que els Mossos d'Esquadra "no van cometre cap errada", sinó que el que van fer va ser respondre a "informació de manera informal". Forn ha explicat que els antecedents de l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty no estaven registrats a la base de dades dels Mossos. És més, ha assenyalat que ara per ara els Mossos no poden tenir una relació directa amb els cossos policials estrangers.

Aquest matí, s'ha fet públic que els Mossos van mantenir una comunicació "no oficial" amb la policia belga en què se'ls va sol·licitar informació sobre l'imam de Ripoll, que es considera el cervell dels atemptats terroristes.

El contingut del e-mail

Un agent de la policia de Vilvoorde (Bèlgica) va enviar un correu electrònic a un comandament de la comissaria general d'informació dels Mossos d'Esquadra el març del 2016 en què se li preguntava si tenia algun tipus de dada sobre l'imam, ja que aquest estava demanant feina per treballar en la localitat.

El cap de la Unitat d'Anàlisis Estratègiques dels Mossos d'Esquadra va cercar a la base de dades de la policia catalana i no va trobar cap resultat, tal com avui ha exposat Forn en la roda de premsa d'aquest matí.

Integració a l'Europol

El conseller d'Interior ha apuntat, en la mateixa línia que Turull aquest matí, que existeix una voluntat d'alguns mitjans de comunicació d'intentar tacar la bona tasca dels Mossos en la gestió dels atemptats. "Sembla que alguns vulguin desacreditar la feina dels Mossos", ha exposat el conseller, que ha assegurat estar "sorprès" pel fet que davant d'una nova amenaça de Daesh ahir, "la preocupació d'alguns mitjans sigui disminuir la tasca dels Mossos i posar en dubte i embrutar la seva feina".

D'altra banda, el titular d'Interior també ha insistit en l'entrada dels Mossos a l'Europol, una demanda del Govern al Ministeri d'Interior que s'ha accelerat arran dels atemptats. Forn s'ha mostrat confiat que es compliran els terminis per a entrar l'organisme que agrupa les policies europees.

Segons l'acord amb el ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido, en la junta de Seguretat del passat mes de juliol, els Mossos haurien de poder accedir a la base de dades de l'Europol a partir de setembre.