La Direcció General de la Policia redobla la seva aposta pel control, també, de l’aire, i ha iniciat la licitació per l’adquisició d’un avió lleuger policial pels Mossos d’Esquadra que està previst que entri en servei aquest propvinent 2024. La licitació també preveu, per aquest 2024, la renovació del contracte de dos nous helicòpters H135 estrenats l’any 2022. Aquest 2024 també entrarà en servei un dron d’ala fixa que ja s’ha provat, abans de Nadal, a la Cerdanya. I cal no oblidar, en aquesta aposta de la força aèria dels Mossos, la Unitat de Drons, que serveix d’unitat central de suport a tot al país i també la intenció que té la Prefectura de territorialitzar el servei amb agents a les regions policials habilitats per fer ús també de drons.

Avioneta dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra, segons ha pogut saber ElNacional.cat, ha iniciat la licitació d’un avió bimotor a pistó que haurà d’estar en servei durant l’any 2024, si bé durant aquest exercici només tindrà 25 hores de vol, i que entrarà en servei complet l’any 2025, que dotarà a l’Àrea Central de Mitjans Aeris, i concretament la Unitat Central d’Helicòpters, de més capacitat, amb més possibilitat de patrullatge, també sobre el mar, per vigilar el narcotràfic que arriba des del Marroc, en llanxes, a la costa catalana, també plantacions de marihuana i altres patrullatges de vies, per exemple, com la de l’Alta Velocitat. 

Aquestes hores de vol de 2024 no tindran gairebé impacte pressupostari i serà el proper any, el 2025, quan els Mossos disposaran d’aquesta avioneta, al 100%. Tot i que encara falta acabar tot el procés d’adjudicació, tot fa pensar que l’avioneta que adquiriran els Mossos d’Esquadra serà una Tecnam p2006t MRI, que també ha estat provada per altres cossos de seguretat espanyols. L’aparell pot incorporar càmera geoestabilitzada i també radar de superfície. Aquesta avioneta ofereix noves capacitats de patrullatge i, alhora, ofereix a la policia hores de vol més barates que un helicòpter, asseguren fonts dels Mossos d’Esquadra a ElNacional.cat.

Entre les missions previstes per aquesta nova avioneta dels Mossos hi ha la vigilància i la prevenció aèria, la possibilitat d’oferir imatges a les sales de comandament, de dia i de nit, servir de mitjà de transport d’efectius del cos dels Mossos, participar en la recerca i localització de persones accidentades, donar suport a unitats d’Informació i d’Investigació quan calgui no ser detectats, poder fer seguiments de dispositius de localització d’objectius policials i també col·laborar, si és necessari, amb altres cossos operatius en emergències de Protecció Civil. L’avioneta, que tindrà la base a l’Aeroport de Sabadell, tindrà un temps de resposta d’enlairament de 12 minuts, segons consta al plec de condicions que demana el cos.

Renovació dels dos helicòpters H135

Aquesta avioneta se sumarà als dos altres aparells tripulats que disposa actualment la policia de Catalunya, dos helicòpters H135, estrenats l’any 2022, que van servir d’actualització de l’helicòpter que ja tenien els Mossos d’Esquadra. Arran de l’atemptat de 2017 i també de les protestes per la sentència del Procés, l’any 2019, des de la Prefectura es va demanar augmentar les capacitats policials també des de l’aire, podent actuar amb simultaneïtat, i poder disposar de dos helicòpters volant alhora, i, a més, poder helitransportar efectius d’unitats especials com el GEI -a la cimera francoespanyola, operadors d’aquesta unitat especial van volar amb armes de precisió a bord, per respondre a possibles incidents-, la Unitat Canina, el Tedax o el grup de negociadors.

Simulacre mossos d'esquadra detenció narcos mar terra i aire, Vilanova i la Geltrú GEI Helicòpter / Foto: Carlos Baglietto
Agents dels GEI a l'helicòpter dels Mossos, a Vilanova i la Geltrú / Foto: Carlos Baglietto

En el mateix plec de licitació de l’avioneta, es preveu la renovació d’aquests dos aparells. Es preveuen unes 500 hores de vol per cada un dels dos aparells, que també, com ara, tindran la base a l’Aeroport de Sabadell.

El dron d’ala fixa, a punt

La Unitat Central de Mitjans Aeris incorporarà al servei, més aviat que tard, un nou aparell no tripulat, tal com va avançar ElNacional.cat. Segons ha pogut saber aquest mitjà, abans de Nadal els Mossos ja van fer proves a la Cerdanya amb un dron d’ala fixa que se sumarà a les altres naus a control remot de les quals disposa la policia catalana. Es tracta d’un Vector eVTOL, un dron d’ala fixa, que permetrà a la policia, amb la Unitat de Drons, disposar d’un aparell que sense pilot, generi més capacitat de patrullatge i detecció, entre d’altres, de plantacions de marihuana en terrenys de complicat accés. Les possibilitats que s’obren amb aquest aparell no tripulat són moltes, asseguren fonts dels Mossos d’Esquadra. Patrullatge i vigilància aèria, control de trams llargs de vies o carreteres i de suport a unitats especialitzades.

bss holland vector
Imatge del dron d'ala fixa dels Mossos d'Esquadra

El reforç de la capacitat aèria dels Mossos

La Unitat Central de Vehicles Aeris No Tripulats (Unitat de Drons-Udron), aquest 2024, tindrà més aparells i, alhora, s'implementarà la territorialització d’aquesta unitat, que actualment té molts serveis peticionats per les regions policials. Sense desmuntar la Udron, que servirà d’unitat centralitzada i que seguiran seran els especialistes en aquest tipus d’aparells, també s’habilitaran agents a les diverses regions policials d’arreu del país per tal de poder fer vols i donar suport a les unitats de seguretat ciutadana o d’investigació bàsica. Actualment, la Udron s’ha vist ofegada d’èxit, per totes les peticions que tenen des de les regions, i s’ha decidit territorialitzar el servei amb agents habilitats a les regions per descongestionar els serveis, segons ha pogut saber ElNacional.cat. L’Àrea Central de Mitjans Aeris, a més de la Unitat Central d’Helicòpters i la Unitat de Drons, també disposa de la UTSA, la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria (UTSA), que s’encarrega de la investigació d’accidents aeris, entre altres coses.

Per terra, mar i aire

Amb l’avioneta, els dos helicòpters H135, un d’ells amb capacitat de rescat, el dron d’ala fixa Vector i també els drons de la Udron, els Mossos completaran tot el ventall de mitjans aeris que s’havien proposat per posar el cos policial a l’altura. Si bé està previst que es provin nous aparells els propers mesos, aquesta formació serà la columna vertebral i l’aposta de la força aèria dels Mossos d’Esquadra. 

La Direcció General, liderada per Pere Ferrer, i la Prefectura, amb el comissari en cap Eduard Sallent al capdavant, han fet aquesta aposta per l’aire de manera paral·lela amb l’aposta, aquesta més inicial, també pel control del mar, amb la Unitat de Policia Marítima. És una aposta per seguir fent passos per consolidar la policia de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, en la policia integral i nacional amb capacitat d’acció a terra, on ja es va completar fa anys el desplegament total, però també a l’aire i a la costa.

embarcacions policia maritima mossos montse giralt
Imatge d'embarcacions de la Policia Marítima dels Mossos / Montse Giralt

En aquest pla de modernització dels Mossos, el nou decret d’estructura, aprovat aquest 2023, també ha servit per crear una Comissaria General TIC i també una regió policial virtual que suma a les regions territorials i que té com a objectiu la lluita contra el cibercrim; les estafes i altres delictes més greus que troben en la xarxa el seu medi perfecte.