El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'autoritat reguladora del sector, detecta "mancances i faltes de concreció" en el contracte programa entre la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l'acord que estableix el finançament i les línies d'actuació dels mitjans públics catalans com TV3 o Catalunya Ràdio cada quatre anys —tot i que l'actual és el primer que es presenta en 14 anys—. En un informe no vinculant que analitza el contracte programa pel període 2024-2027 i que ha estat aprovat per unanimitat entre els cinc membres del Consell, l'òrgan regulador català veu "mers principis o criteris de caràcter genèric" que no es materialitzen com a compromisos o objectius concrets que puguin ser verificats. A banda, el CAC qüestiona la "transparència i proporcionalitat" del pressupost previst per als mitjans públics catalans (1.345 milions d'euros en total pels quatre anys) per, novament, la manca de detall a especificar a què aniran destinades les partides i amb quins objectius de servei públic concrets.

L'informe del CAC alerta que no hi ha una concreció de les "obligacions" que haurien de tenir els mitjans públics catalans basant-se en les línies generals que el servei públic ha de complir. En aquest sentit, el text, que ha avançat La Vanguardia aquest dimecres i al qual ha tingut accés El Nacional, recorda que la tasca del legislador és detallar i explicitar els objectius del servei de mitjans públics. Per això, el CAC insta a esmenar un seguit de mancances i inconcrecions que troben.

 

En primer lloc, el CAC assenyala que el contracte programa dels mitjans públics catalans només afirma que aquests han d'"aprofitar el potencial que ofereixen les múltiples formes de comunicació audiovisual existents i les quals es puguin desenvolupar durant el període de vigència" del marc establert, però que no hi ha una concreció de quins mitjans i en quines formes es materialitzarà això, ja sigui TDT, pàgines web, streaming, aplicacions mòbils, ones o qualsevol altra forma de transmissió de contingut audiovisual.

Una segona mancança important que veu el CAC és la relativa a la producció de continguts, ja que el text marc aprovat només afirma que "la CCMA potenciarà la producció pròpia de programes", però no s'especifica en cap cas quina quantitat de producció ha de ser-ho o qualsevol altre detall, de forma que l'òrgan regular alerta que seria important establir-ho perquè es garanteixi una dimensió adequada de la plantilla i per saber sota quins criteris es pot decidir, doncs, l'encàrrec de continguts a productores privades alienes al sector públic. Productores privades com són Minoria Absoluta (Polònia, Està Passant) o La Manchester (Col·lapse, Planta Baixa, El Matí de Catalunya Ràdio), entre d'altres amb menys pes a la CCMA.

Pressupost "merament enunciatiu", sense detall

Finalment, quant al finançament i el pressupost dels mitjans públics, el CAC assenyala que ha de ser "transparent i proporcionat" i que, per això, el contracte programa ha d'incloure el detall de l'origen i la quantitat dels ingressos que obté la CCMA i que hi hagi una verificació de la justificació de les partides pressupostàries amb la concreció de les activitats i objectius que s'han de marcar els mitjans públics. En aquest sentit, el regulador lamenta que el pressupost pel 2024-2027 és "merament enunciatiu" i que no hi ha un detall d'ingressos més enllà de quina és la partida que posarà la Generalitat i com es preveu que siguin els ingressos propis (sense detallar tampoc quina serà l'estratègia o la forma i criteris per a obtenir-los, sigui amb la publicitat o per qualsevol altra via, com la venda de serveis).

Concretament, la Generalitat aportarà aquest any 330,5 milions d’euros, una xifra que suposa un increment de 55 milions respecte del pressupost de l’any anterior. Després, la dotació econòmica del 2025 serà de 335,5 milions, i la del 2026 i el 2027, de 340,5 milions cada any. "De nou, es troba a faltar una quantificació dels costos nets per a l’execució de les diferents accions i objectius, a l’efecte d’assolir les missions de servei públic que s’encomanen a la CCMA. Dit d’una altra manera, no s’hi observa la correlació necessària entre els objectius i les accions, ni les depeses per executar-los, la qual cosa en dificulta una valoració correcta per part d’aquest organisme", lamenta el CAC en el seu informe. En suma, el CAC veu que hi ha una gran mancança a l'hora de vincular, amb transparència i detall, el pressupost i a què anirà destinat aquest, i en quina quantitat per cada "objectiu concret". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!