La Fiscalia ha presentat avui l'informe sobre el traspàs del cas que afecta el vicepresident i els consellers. En l'informe demana que el Tribunal Suprem mantingui la seva competència exclusivament per conèixer la causa seguida contra les persones aforades, i que es deixi per a coneixement de l'Audiència Nacional la investigació de la causa contra els que no ostenten aquesta condició.

El ministeri públic considera que s'ha d'evitar una macrocausa, perquè resultaria molt inconvenient per a l'agilitació de la justícia i l'economia processal. A més recorda jurisprudència de la Sala Segona en aquest sentit, favorable a assumir la seva competència per investigar només els aforats.

La Fiscalia argumenta també que davant la proximitat de les eleccions del 21 de desembre "l'actual condició d'aforats o no dels investigats pot veure's alterada" i considera "prematura" prendre ara la decisió d'agrupar tot el cas a l'alt tribunal. "Només llavors, coneguts els resultats i el caràcter d'aforats o la pèrdua d'aquesta condició d'uns i altres, podrà emetre's un dictamen més precís, raonat i justificat sobre la competència a causa de l'aforament personal i per criteris de connexitat", afegeix el fiscal.

En el seu informe el ministeri públic defensa a més que les dues peces separades "gaudeixen de substantivitat pròpia" i apel·la a l'Estatut de Catalunya que només atribueix al Tribunal Suprem la competència per judicialitzar causes contra aforats per fets comesos fora del territori català. I en certa manera, aquest és també un dels arguments de les defenses a l'hora de justificar que l'Audiència Nacional ni el Tribunal Suprem són competents, però en el cas dels advocats el que reclamen és que la investigació s'hauria de traslladar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

La Fiscalia tampoc vol una macrocausa i ho qualifica de "no estrictament necessari i molt inconvenient per a l'agilització de la justícia i l'economia processal" i apel·la a l'article d324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal que aconsella "adoptar fórmules que agilitzin i facilitin la celeritat de la investigació".

L'informe de la Fiscalia xoca frontalment amb el de la jutgessa, ja que argumenta que les actuacions dels membres de la Mesa no estan connectades amb la resta. Carmen Lamela, però, qualifica en el seu informe, de xarxa organitzada per la a secessió el Govern, el Parlament, els Mossos i Òmnium i ANC. Diu el fiscal: "Encara que amb la mateixa finalitat i concert van portar a terme diverses conductes, delimitades en el seu propi àmbit i inserides de forma puntual en el desenvolupament d'actuacions públiques fetes pels querellats per fer possible el referèndum i la declaració independentista, no presenten una connexió material inescindible".

 

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat