La Fiscalia recorrerà la decisió del jutge de Berga (Berguedà) d'arxivar la causa oberta a l'alcaldessa de la població, Montse Venturós (CUP), per negar-se a retirar la bandera estelada que penjava a l'edifici de l'Ajuntament en períodes electorals.

Segons han informat a Efe fonts del ministeri públic, la Fiscalia de Barcelona té clar que recorrerà l'acte d'arxivament, encara que està en espera d'estudiar la resolució judicial -que se'ls ha notificat avui- per decidir si la impugna davant el mateix jutge instructor o, directament, a l'Audiència de Barcelona.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Berga va acordar la setmana passada l'arxivament de la causa oberta contra Venturós, en entendre que penjar la bandera estelada a la façana del consistori del municipi no s'ha d'entendre com un acte de propaganda electoral.

L'alcaldessa de Berga, que es va negar dues vegades a anar a declarar al jutjat i va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra el passat 4 de novembre per ordre del jutge perquè comparegués davant la justícia, estava acusada de dos delictes electorals per negar-se a retirar la bandera estelada que penjava en el seu consistori durant les jornades electorals del 27 de setembre del 2015 i de 20 de desembre del mateix any.

La Junta Electoral va requerir a l'Ajuntament de Berga que retirés la bandera de la façana del seu edifici, però en negar-se el consistori van ser els Mossos d'Esquadra els que van acabar traient l'estelada del balcó, sense que l'alcaldessa s'hi oposés.

Segons l'opinió del jutge, l'exhibició d'una bandera estelada a l'Ajuntament de Berga no ha de ser considerada un acte de propaganda com segons la seva opinió el constitueixen aquelles "activitats orientades a la captació de sufragis per a una candidatura concreta".

Per al magistrat, l'exhibició de l'estelada no està compresa en aquells supòsits, ja que "l' independentisme a Catalunya no és una opció política atribuïble a una sola candidatura, sinó a diverses".

El jutge també va descartar que Venturós incorregués en delictes de desobediència, en entendre que la Junta Electoral va dirigir el seu requeriment a l'Ajuntament, no a ella personalment, de manera que la seva negativa a retirar la bandera independentista no va ser "franca, clara, patent i indubtable" sinó un acte de "passivitat".