El jutge d'Instrucció número 1 de Berga ha arxivat el cas contra l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós perquè no veu delicte a penjar l'estelada al balcó de l'Ajuntament durant la campanya electoral. L'acusació era perquè es considerava que s'estava incorrent en un delicte electoral.

L'Ajuntament de Berga tenia l'estelada penjada a la façana a partir d'un acord de ple del 6 de setembre del 2012 amb el compromís de mantenir-la fins al dia de la independència. Per tant no es va retirar durant la campanya de les eleccions generals.

El jutge considera que "no pot entendre's que l'exhibició en la façana de l'Ajuntament de Berga d'una bandera estelada sigui realment un acte de propaganda". Segons la llei, els actes de propaganda es fan durant uns dies concrets per a aconseguir el vot, i no "a l'orientació de determinats postulats o orientacions polítiques que puguin ser compartides per diferents candidatures". "La norma contempla només com a actes de propaganda aquells que es facin per captar sufragis per una candidatura que concorre a uns comicis determinats", remarca el jutge.

El magistrat també basa els seus arguments per arxivar el cas, en el fet que el partit de l'alcaldessa, la CUP, no es va presentar als comicis als quals fa referència la denúncia, "sinó que a més va demanar l'abstenció, de manera que difícilment podia entendre's que pretenia afavorir una o diverses candidatures". 

El jutge tampoc creu que hi hagués un delicte de desobediència en negar-se a retirar l'estelada. Diu la interlocutòria: "No consta que hagi existit una negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca de la investigada per retirar la bandera estelada quan l'ajuntament de Berga va ser requerit, ja que d'una part, el requeriment no es va dirigir personalment a l'alcaldessa, i d'una altra part, va existir únicament passivitat de la investigada". 

Per aquest cas, Montserrat Venturós va acabar detinguda i obligada a comparèixer davant el jutge. S'havia negat a presentar-se a la citació en dues ocasions com a mostra de desobediència, i finalment el 4 de novembre del 2016, el jutge va enviar els Mossos d'Esquadra a casa de l'alcaldessa de Berga.