L'aprovació del toc de queda perilla. La Fiscalia Superior de Catalunya s’oposa a la petició del Govern de decretar el toc de queda a 126 municipis a partir de divendres a les 0 hores i de limitar les reunions a 10 persones.  Pel ministeri fiscal, els arguments del Departament de Salut “no són suficients per limitar drets fonamentals” perquè, segons sosté, la seva aplicació “no justifica els fins pretesos de disminució de contagis”. Afirma que són unes mesures “severes, extenses, molt restrictives i generalitzades”.

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de resoldre si manté la negativa de la Fiscalia a les mesures o bé les aprova. El Govern proposava el toc de queda durant quinze dies.

En l’escrit, la fiscal exposa que dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, quan va anunciar la mesura no va especificar el tipus de municipis per aplicar la mesura, però va dir que afectaria pobles i ciutats que tinguessin una incidència acumulada (IA) que fos superior a 500 casos, i finalment la mesura recomanada és per a municipis amb una IA de 250 per cada 100.000 habitants. La llista, facilitada ahir pel Govern, afecta uns 126 municipis.

 

El Govern, decebut

La negativa de la Fiscalia està en sintonia amb el posicionament del govern espanyol, que ahir no aprovar cap mesura restrictiva per evitar més efectes de  la sisena onada de la covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mostrar la seva disconformitat i fins i tot va qualificar la no-acció de "temerària".  

Ara la Fiscalia considera que les mesures demanades per la Generalitat “no han estat degudament motivades, ni són idònies i necessàries per als fins que es pretenen”, en vista de l’informe. Les restriccions a l’oci nocturn sí que s’aplicaran perquè no necessiten l’aval judicial.

En concret, s’havia fixat que un total de 126 municipis catalans tindran toc de queda a partir de la mitjanit de dijous a divendres si ho avala el Tribunal Superior de Justícia (TSJC). A la llista hi ha Barcelona, localitats de l'àrea metropolitana i les capitals de província, on es pretén recuperar el confinament nocturn entre la 1 i les 6 del matí.

El Govern ha lliurat aquest dimecres al TSJC les noves restriccions contra la covid-19 perquè la justícia avali les que afecten els drets fonamentals, com ara el mateix toc de queda nocturn, el límit de reunions a deu persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses. Concretament, el toc de queda s'ha sol·licitat no per a tot el territori, sinó per a municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada en set dies de més de 250 casos per cada 100.000 habitants, com ja va passar aquest estiu.

 

Foto principal:  Un punt de vacunació /ACN