La Fiscalia General de l'Estat ha obert una investigació per conèixer com s'estan repatriant al Marroc 800 menors, una iniciativa que ha enfrontat els socis de govern espanyol i que ha provocat la fugida de mig centenar de nens del pavelló en el qual estaven allotjats.

El silenci de l'Estat

Ni la Fiscalia de l'Estat ni la de Ceuta coneixen el pla de repatriació fixat entre Espanya i el Marroc, segons han informat fonts judicials, que han dit que l'única comunicació oficial rebuda sobre aquesta iniciativa era molt genèrica i en cap moment no es xifrava el nombre de menors a repatriar ni tampoc quan començarien. Aquest dissabte s'ha tornat a un segon grup de quinze de menors, una pràctica que continuarà els dies vinents per ordre del Ministeri de l'Interior.

El govern dividit

Aquest dissabte, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que dirigeix, la líder de Podemos, Ione Belarra, ha advertit en una carta remesa al ministre Marlaska, que les devolucions de menors d'edat al Marroc podrien suposar "un incompliment dels drets de les nenes i nens estrangers a Espanya", la qual cosa considera "molt greu". També el secretari d'Estat d'Agenda 2030, Enrique Santiago, un dels càrrecs de Podemos en el govern espanyol, ha criticat la devolució dels menors "sense protecció familiar, feta sense intervenció de la Fiscalia, en contra del criteri del Defensor del Poble i sense existir protocol de retorn."

La portaveu del PSOE en l'Assemblea de Madrid i exsecretària d'Estat de Migracions, Hana Jalloul, per la seva part, ha defensat que l'estratègia migratòria del Govern és "molt valenta i molt progressista", i ha assegurat que les devolucions de menors al Marroc es realitzen "amb totes les condicions i de manera garantista", encara que el pla no s'hagi fet públic.

El vicepresident segon de la Ciutat Autònoma de Ceuta, Carlos Rontomé, per la seva part, ha assegurat que "s'estan traslladant als menors que no són vulnerables" i ha emfatitzat que els que pateixen algun tipus de maltractament o persecució "no són dins d'aquest procediment".

Tots contra el PSOE

La gravetat de la situació ha assolit un punt àlgid quan el Consell General de l'Advocacia ha exigit "el cessament immediat de les repatriacions de menors sense garanties jurídiques" des d'Espanya al Marroc, ja que dubta que s'estiguin "complint estrictament els convenis internacionals i el mateix conveni bilateral" amb el país veí, i que es preservi l'interès superior del menor. El Consell de l'Advocacia s'oposa a aquestes devolucions perquè considera que poden no respectar les normes i els convenis internacionals, així com per dues sentències del Tribunal Constitucional, en les quals s'exigeix assegurar la protecció al menor i seguir cada cas individualment.

Contra la repatriació també s'han manifestat diverses ONG, el Defensor del Poble, que ha demanat el cessament immediat d'aquesta iniciativa, i l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària, que qualifica d'"il·legal" qualsevol devolució col·lectiva de nens, nenes i adolescents. A més subratlla que l'ONG Save the Children havia valorat la majoria d'aquests nens acollits a Ceuta i "havia constatat que molts van arribar a Espanya fugint de situacions de violència, explotació laboral, sexual o maltractament", i que per tant, han de rebre asil.

També la Conferència Episcopal ha carregat contra la mesura de Marlaska. En un comunicat, han assenyalat que "cuidar i atendre" als menors que arribin sols a les fronteres espanyoles "és responsabilitat de tots" i que avui es converteixi en "obligació ètica i legal". La Conferència ha mostrat la seva "preocupació" davant de les notícies que arriben respecte a la devolució en grup de menors des de Ceuta al Marroc.


La devolució de menors no acompanyats està recollida en un conveni bilateral amb el Marroc, però des de la seva última revisió el 2012 no s'havia activat.
 

Foto principal: centenars de nens al port del Tarajal, Ceuta, durant la crisi migratòria amb Marroc / Efe