La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha anunciat, aquest dilluns, que investiga el president suspès de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Manuel Rubiales Béjarper una agressió sexual a la jugadora de la selecció espanyola femenina de futbol, Jennifer Hermoso Fuentes, pel petó a la boca que li va donar durant l'entrega dels trofeus a l'equip en guanyar el Mundial Femení de Futbol, celebrat a Sidney (Austràlia), el  20 d'agost. En un comunicat, la Fiscalia detalla que ha obert diligències d'investigació preprocesals per aclarir si l'actuació de Rubiales encaixa en el delicte, per després denunciar-lo al jutjat, i en saber que la jugadora ha manifestat que va ser una acció no consentida. La Fiscalia ha ofert accions a Hermoso perquè formalitzi la seva denúncia pública, i aclareix que encara no s'ha iniciat cap procés judicial.

🔴Luis Rubiales, DIRECTE | Reaccions, reunió de la RFEF i última hora

En concret, la Fiscalia de l'Audiència Nacional informa que ha rebut diverses denúncies de ciutadans contra Rubiales pel petó forçat a Hermoso. La competència de l’Audiència Nacional és perquè es tracta de fets presumptament delictius comesos per espanyols a l'estranger, com fixa la llei orgànica del poder judicial (LOPJ). Hi afegeix que l’article 191.1 del Codi Penal estableix que “per a procedir pels delictes d'agressions, assetjament o abusos sexuals, serà precisa denúncia de la persona agreujada, del seu representant legal o querella del ministeri fiscal, que actuarà ponderant els legítims interessos en presència”. I com la jugadora ha manifestat públicament que “l’acte sexual sofert i realitzat per Rubiales no va ser consentit”, la Fiscalia ha dictat un decret en el qual primer acorda oferir accions a la jugadora i per investigar si els fets encaixen en l’article 178 del Codi Penal.

15 dies per denunciar

Davant la transcendència del cas, la Fiscalia informa que ha acordat dirigir-se a Jenni Hermoso i informar-la que en el termini de 15 dies es pot posar en contacte amb la Fiscalia per “informar-la dels seus drets com a víctima d’un suposat delicte d’agressió sexual per si vol formalitzar una denúncia. La jugadora també podria presentar una denúncia directament davant d’un jutge de l’Audiència Nacional, i la Fiscalia hauria de deixar la seva incipient investigació, en ser ja tutelada per un magistrat.

 

 

Penes: 1 a 4 anys presó

L'article  178 del Codi Penal estableix: "Serà castigat amb la pena de presó d'un a quatre anys, com a responsable d'agressió sexual, el que realitzi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment." L'apartat 2 d'aquest article, ampliat per la Llei del 'només sí és sí' detalla: "Es considera agressió sexual els actes de contingut sexual que es realitzin usant violència, intimidació o abús d'una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima, així com els que s'executin sobre persones que estiguin privades de sentit o que amb la seva situació mental s'abusés i els que es realitzin quan la víctima tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat."

Una de les reaccions més insòlites en aquest cas és la d'Ángeles Béjar, la mare de Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, que s'ha tancat aquest matí a l'església de la Divina Pastora de Motril i s'ha declarat en vaga de fam fins que es trobi una solució a la "cacera, inhumana i sagnant que estan fent amb el meu fill amb una cosa que no es mereix". La tancada a l'església del barri de Capuchinos de Motril es farà "de manera indefinida, dia i nit" fins que es faci justícia amb el seu fill, segons ha informat a Efe la mare de Rubiales, que dissabte va ser suspès d'activitat per la FIFA, després de la polèmica del petó a la boca no consentit a la jugadora de la selecció de futbol Jenni Hermoso.