La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha afirmat que la investigació dels atacs terroristes Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost​ no ha permès identificar cap cervell de l'atemptat, ni dins ni fora de l'Estat Espanyol. Aquestes declaracions contradiuen la versió del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

En una entrevista a TV3, el fiscal responsable de terrorisme gihadista número 2 de l'Audiència Nacional ha assegurat que no s'ha pogut identificar l'existència d'un ideòleg dels atacs, exactament al contrari de la versió que va donar el CNI el passat mes de març la comissió de secrets oficials al Congrés dels Diputats, quan es va apuntar a l'Imam de Ripoll com a cervell de l'atac. Tot i que s'han investigat detalladament els viatges que els autors materials van fer a l'estranger i  les relacions i els contactes que van establir amb altres persones, ara, la fiscalia conclou que podria no haver un ideòleg concret. 

En ser preguntat per si l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, va ser-ne l'autor intel·lectual, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, assegura que això tan sols es tracta d'especulacions. "No hem trobat l'ideòleg. No podem dir que no existeixi, però és possible que, si no l'hem trobat és perquè no existeixi, perquè necessàriament no n'hi ha d'haver", ha indicat.

A més, la Fiscalia no considera que hi hagués una descoordinació policial entre els cossos policials catalans i espanyols i creu que difícilment es pot fer un seguiment de tots els investigats per gihadisme si s'han descartat, com va passar amb l'Imam. "No es va poder acreditar que aquesta persona es dediqués a aquestes activitats i, per tant, no pot estar sempre investigada. Els recursos són limitats", ha sentenciat Carballo.

Per aquests motius, en considerar que no hi va haver un cervell de l'atac i que la preparació dels terroristes era mínima creu que es va actuar "de manera improvisada". El fiscal conclou que els gihadistes "no estaven preparats".