Les dades de més de 200 milions d'usuaris de Twitter, entre elles els seus correus electrònics, circulen ara mateix per Internet, segons han alertat experts en seguretat a la CNN. La filtració d'aquesta informació podria posar al descobert la identitat real d'usuaris actualment anònims de Twitter perquè també inclou els noms dels usuaris, els del compte, el nombre de seguidors i les dates de creació.

Les primeres informacions apunten que, segons explica la CNN, les dades es van recopilar el 2021 a través d'un error en els sistemes de Twitter, el qual la companyia va corregir el 2022 després que un incident al juliol posés en alerta la plataforma davant la seva vulnerabilitat. En aquella ocasió, la filtració va afectar un total de 5,4 milions de comptes de Twitter. Troy Hunt, un investigador de seguretat consultat pel canal de televisió, ha detallat que "van trobar 211.524.284 adreces de correu electrònic úniques" que havien estat exposades. En aquest sentit, el diari The Washington Post va confirmar-ho, dient que un fòrum oferia les dades de 235 milions de comptes.

Sobre aquesta nova filtració, Rafi Mendelsohn, portaveu d'una empresa d'anàlisi de xarxes socials, ha assegurat que "els mals actors es van emportar el premi més gran". "Dades que abans eren privades, com ara correus electrònics, noms d'usuari i data de creació, poden aprofitar-se per construir campanyes de hacking, phishing i desinformació més intel·ligents i sofisticades", ha afegit.

Què implica la filtració de dades?

Segons recull la CNN, "l'amplitud de les dades filtrades podria permetre a agents maliciosos o governs repressius connectar comptes anònims de Twitter amb els noms reals o adreces de correu electrònic dels seus propietaris, desemmascarant potencialment dissidents, periodistes, activistes o altres usuaris en situació de risc a tot el món, adverteixen els investigadors de seguretat". De fet, també van alertar que la informació exposada, en el cas de comptes verificats o amb molts seguidors, poden ser de gran interès per als hackers, fins al punt de ser "susceptibles d'extorsió". 

Així mateix, les dades dels comptes també poden ser valuoses per intentar restablir les contrasenyes i apropiar-se dels usuaris. Segons els investigadors, el risc és especialment alt per a les persones que utilitzen les mateixes credencials de compte a Twitter que en altres serveis digitals, com bancs o emmagatzematge al núvol, ja que es podrien aprofitar de les dades obtingudes per accedir a altres plataformes de l'usuari.

Polèmica rere polèmica

Twitter no para d'acumular polèmiques des que el multimilionari Elon Musk n'és el propietari. Cal recordar, però, que el magnat propietari de Tesla va anunciar que deixarà de ser el director executiu de la companyia, després que els usuaris de Twitter votessin en contra seva en una enquesta a la xarxa social. "Renunciaré com a CEO (director executiu) tan aviat com trobi algú prou ximple com per acceptar el lloc", va assegurar.