La Festa Major de Gràcia celebra aquest 2017 el seu bicentenari i per commemorar-ho, s’ha muntat un envelat ambientat al segle XIX als Jardinets de Gràcia. L’acte inaugural ha tingut lloc dimarts a les 12 del migdia (essent així aplaçat com a causa de l’accident de l’estació de França del passat divendres) dins l'Envelat i ha estat presentat per la presidenta de la fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, i el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia.

Presentació festes de gràcia   Sergi Alcàzar (5)

La festivitat del Bicentenari s’ha basat en quatre pilars fonamentals: la creativitat, la transversalitat, la memòria històrica i l’element de futur. Com a novetats d’enguany, les festes comptaran amb dos carrers més, arribant ja als 22. Els espais seran els mateixos que els del any passat, però ara, els carrers estaran guarnits. L’horari dels carrers serà fins les dues de la nit els dies laborals i fins dos quarts de quatre divendres i dissabte. En canvi, els espais (és a dir, els no guarnits) tancaran una hora abans.

“Estem treballant en el concurs de penons i portals, una manera de guarnir el carrer i fer que moltes famílies participin de manera activa posant el seu punt de color artístic a la festa”, ha explicat Carbonell. També ha reiterat les singularitats de l’Envelat, que recull una exposició que mostra l’evolució dels guarniments de Gràcia durant la Festa Major des de 1862, i on s’hi duran a terme diverses activitats al llarg dels dies de festa major.

De seguida, ha afegit la importància del guarnit del Carrer Gran (que romandrà tallada al trànsit els dies 15, 19, 20 i 21 d’agost)  i ha remarcat també l’element participatiu d’aquesta guarnició, així com l’element històric i el fet que tots els dibuixos són fets per nens i nenes. Seguint en aquesta línia, ha remarcat la ruta històrica organitzada al llarg dels carrers, que inclourà fotografies antigues dels mateixos trams i espais al llarg de la història, així com mapes amb codi QR.

Altres activitats destacades són el repic de campanes el dia que dona entrada a la festa major i els dos concerts més sol·licitats a través de al crida a la ciutadania: el de protesta de Quico Pi de la Serra acompanyat per la Cobla de Sant Jordi a la Plaça del Sol el 16 d’agost, i el concert dels Mustang a la Plaça del Diamant el 20 d’agost.

Presentació festes de gràcia   Sergi Alcàzar 6

Pel que fa a la part més logística, Carbonell ha remarcat l’aposta ecològica d’enguany, ja que seran les primeres festes de Gràcia on només hi haurà gots de plàstic reutilitzables. També, ha remarcat la col·laboració de la fundació amb l’entitat solidària Open Arms per l’ajuda als refugiats.

Per altra banda, Badia ha insistit en la millora i augment del servei de neteja i lavabos en les festes respecte altres anys, així com en l’element de seguretat, coordinat amb el dispositiu dels Mossos d’Esquadra i la Policia de Barcelona, i que estarà molt pendent de possibles agressions masclistes, a més de temes de circulació i control de trànsit.

Per últim, l’acte ha conclòs amb la presentació del nou programa interactiu adaptat per persones amb alguna discapacitat visual. Aquest es basa en una aplicació mòbil gratuïta amb el nom de Wheris i que permet descobrir un codi QR invisible que està implantat a tota la superfície del programa de festes imprès. Aquest simple pas habilita a l’usuari tota la informació del catàleg per tal de navegar i buscar allò que li interessa.