Els resultats de la primera fase d'assaig clínic en humans d'un fàrmac que inhibeix el gen MYC, un dels més cobejats de la investigació en càncer, demostren una prometedora activitat contra tumors i identifica biomarcadors potencials. Omomyc (OMO-103) és un fàrmac desenvolupat a la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) a través de l'empresa derivada Peptomyc. Aquest fàrmac inhibeix el MYC, un dels gens més cobejats en la investigació contra el càncer perquè participa en el progrés de molts tumors comuns, de manera que s'espera que pugui aplicar-se a més d'un tipus de càncer.

La revista Nature Medicine publica aquest dimarts els resultats de la fase I de l'estudi en humans —que ja es van presentar parcialment en un simposi d'assajos clínics a Barcelona el 2022— i inclou com a novetat nous biomarcadors. La doctora Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO, en col·laboració amb les Unitats d'assajos clínics a la Fase Primerenca d'START dels hospitals universitaris Fundació Jiménez Díaz i HM CIOCC, tots dos a Madrid, van iniciar el 2021 aquest assaig clínic de fase I amb 22 pacients per comprovar la seguretat d'OMO-103 i si hi havia signes primerencs de control del càncer.

Atura el creixement del tumor en 9 setmanes

Els pacients que van participar en l'estudi tenien diferents tipus de tumors sòlids en estadi metastàtic avançat, tots ells havien estat prèviament tractats amb entre 2 i 12 línies de tractament i no tenien més opcions terapèutiques. Els investigadors van comprovar que el fàrmac és segur, amb efectes secundaris lleus, i a més van observar beneficis clínics en els pacients: en 8 dels 12 als quals se'ls va realitzar un TAC després de 9 setmanes de tractament van veure una estabilització de la malaltia en què s'havia aturat el creixement del tumor.

Identificats dos biomarcadors en sang

A més, l'equip d'investigadors ha identificat dos potencials biomarcadors en sang que, després de ser validats, podrien ser útils en el tractament de la malaltia amb el nou fàrmac. D'una banda, han detectat un possible biomarcador que augmenta en sang quan el pacient tractat amb OMO-103 té benefici clínic i que desapareix quan la malaltia progressa de nou. "L'altre és una firma predictiva que a través d'una simple anàlisi de sang podria ajudar a predir la probabilitat que el pacient respongui o no al fàrmac de manera que puguem seleccionar des de l'inici els pacients que podrien beneficiar-se del tractament amb OMO-103”, ha explicat la doctora Laura Soucek, cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO i fundadora de Peptomyc.