En plena crisi diplomàtica i armamentística entre els Estats Units i Corea del Nord, els ciutadans de Hawaii van viure un monumental ensurt quan van rebre als seus mòbils, a les vuit del matí d'ahir, una alerta del servei d'emergències en que se'ls advertia que un míssil es dirigia cap a l'arxipèlag i se'ls demanava que busquessin un refugi d'immediat. La nota afegia que "això no és cap simulacre".

alarma bomba Haití

La nota no era un simulacre. Era un error. I un error que va trigar més de 30 minuts en corregir-se, aproximadament el temps que trigaria un míssil en anar de Corea del Nord fins a Honolulu). Les crítiques han caigut sobre el governador de les illes, David Ige, i sobre els serveis d'emergències, per no haver rectificat d'immediat i haver enviat d'immediat un missatge notificant que es tractava d'un error. Molts habitants de l'illa estaven convençuts que serien anorreats per una bomba atòmica coreana.

Sembla ser que tot va ser un error humà, i s'ha responsabilitzat d'ell al responsable del servei d'emergències hawaià. Però hi ha també qui ha acusat al Ministeri de Justícia nord-americà, del que depèn el sistema Amber, que ja havia estat qüestionat anteriorment per la seva manca de fiabilitat. Les crítiques han esquitxat al president Donald Trump, perquè mentre els ciutadans de Hawaii buscaven refugi desesperadament, ell estava jugant al golf tranquil·lament al seu Trump International Golf Club de Florida.

David Ige ha assegurat que l'error no tornarà a succeir, però ha volgut recordar que l'arxipèlag és a l'abast dels míssils norcoreans, i que en algun moment podria haver-hi un míssil real. Ha advertit als ciutadans que han d'estar preparats.