La Federació de Gremis d'Artistes Fallers i Fogueres del País Valencià ha mostrat el seu malestar davant la suspensió de les falles. No només per les pèrdues econòmiques, xifrades en vuit milions d'euros, sinó per la seva logística: "És més fàcil cremar les falles que desmuntar-les", ha declarat el mestre major del gremi, José Ramon Espuig, i aclara que és "impossible" poder desmuntar-les i guardar-les en una nau fins que es puguin tornar a celebrar: "S'han fet ancoratges amb ferro i soldadures, millor prendre foc i fer-ne de noves".

Malgrat tot, en un comunicat emès per aquesta federació, reiteren que "lamenten la situació que viu el país" tot i que no amaguen el desconcert que ha provocat una decisió que consideren que ha arribat massa tard.

Així doncs, fan una crida a "no retirar cap falla o element que tinga als carrers de qualsevol capital i població on es celebra i hagi quedat suspesa per l'ordre ministerial". I avisen que només ho faran quan s'hagi garantit qui es fa càrrec de les feines de desmuntatge i emmagatzematge que suposen un "alt cost material i de risc per les persones encarregades de la labor".

La Generalitat Valenciana encara ha d'emetre el decret amb els detalls de les condicions de la suspensió. El Gremi tampoc aposta per una altra data, s'havia plantejat emplaçar-ho el mes de juny, coincidint amb les Fogueres de Sant Joan, però ho veuen impossible: "Hi ha artistes que també fan monuments per aquesta data i no podrien construir-les si tenen el taller ocupat". Espuig sentencia que els fallers estan "destrossats".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat