Els pitjors malsons de les dones nord-americanes es fan realitat. La xarxa social Facebook ha lliurat les converses privades d'una adolescent de Nebraska com a prova incriminatòria en el seu judici per avortament. La jove, Celeste Burgess, que en el moment dels fets tenia 17 anys, ha estat acusada de diversos delictes juntament amb la seva mare, Jessica, per suposadament ajudar a interrompre l'embaràs indesitjat de la menor mitjançant l'ús de píndoles abortives i després enterrar el fetus. Així, el gegant tecnològic es converteix en un instrument de vigilància per incriminar les dones que exerceixen aquest dret en els estats on ara és totalment o parcialment il·legal. Les dues van ser imputades al juliol i es van declarar "no culpables", però a Nebraska el període màxim per avortar són les 20 setmanes, informa Efe.

Vigilància a les xarxes socials

La investigació va ser llançada abans que el Tribunal Suprem derogués el passat 24 de juny la protecció del dret a l'avortament a escala federal i, segons NBC News, aquest és un dels pocs casos coneguts en els quals Facebook ha lliurat informació a les autoritats judicials en un cas d'avortament. Les indagacions van començar quan una dona que va dir ser amiga de Celeste va confessar a la policia que havia vist la jove prendre la primera píndola a l'abril, segons la declaració jurada del detectiu Ben McBride, de la Policia de Norfolk. L'agent va afegir que l'avortament es va produir quan l'adolescent estava embarassada de 23 setmanes, poc després d'ingerir les pastilles. Facebook Messenger ofereix la possibilitat de mantenir converses codificades que no poden ser llegides ni per la plataforma ni per qualsevol autoritat governamental que reclami aquests xats, però aquesta opció només està disponible quan la discussió es manté en l'aplicació del telèfon mòbil i es marca com secreta. Altrament, l'empresa conserva la major part de la informació dels usuaris als seus servidors, la qual cosa significa que hi pot accedir si es veu obligada a fer-ho per una ordre judicial.

Les converses que mantenia en privat amb la seva mare i que han servit a l'acusació, reflecteixen la trista i perillosa clandestinitat a què es veuen abocats les dones en gran part dels Estats Units després de la decisió del Tribunal Suprem de revocar l'avortament com a dret constitucional a tot el país. Els xats que Facebook es va veure obligat a lliurar la justícia de Nebraska mostren com de traumatitzant pot ser la situació per a una menor: "Una píndola frena les hormones i després has d'esperar 24 hores per prendre la segona", li diu la mare a la jove, precisant abans que ja havia rebut l'encàrrec efectuat un mes abans. "Recorda que cremem les proves quan tot estigui fora", li contesta Celeste, que poc després li expressa la seva alegria per poder tornar a portar pantalons texans ben aviat.

#BorraFacebook

Després de la decisió de revocar la protecció a l'avortament consolidada en el cas Roe v. Wade, van ser moltes les que van alertar que les xarxes socials i aplicacions per fer seguiment de la menstruació es tornarien armes necessàries per a les autoritats i la seva persecució de l'avortament. Després de fer-se pública la notícia, l'etiqueta #DeleteFacebook (#BorraFacebook en anglès) s'ha fet viral, ja que eliminar el teu compte i la informació que emmagatzema la xarxa social, fins i tot la més privada, sembla ser l'única solució per evitar ser vigilada per la justícia nord-americana.