El jutjat d'instrucció número 4 de Mataró ha acceptat la querella de l'associació Abogados Cristianos contra l'exregidora de joventut d'ERC a Vilassar de Mar, Montse Gual, per una gimcana de contingut sexual amb menors organitzada l'estiu passat al municipi. Abogados Cristianos representa els pares d'una de les menors que va participar i va ser fotografiada durant l'activitat. Gual anirà a declarar el pròxim 14 de desembre, acusada, de moment, d'un presumpte delicte d'exhibicionisme i de revelació i descobriment de secrets en suport electrònic de menors d'edat, i la regidora va renunciar voluntàriament al seu càrrec per la "controvèrsia generada", si bé va subratllar que desconeixia les activitats concretes. El jutjat ha citat a declarar com a testimoni l'alcalde de la localitat, Damià del Clot, i el tècnic de Joventut, Esteve Torrent.

La gimcana 

La gimcana amb continguts sexuals, per a menors entre 12 i 30 anys, es va celebrar el passat mes de juliol. Alguna de les activitats que es van fer a la gimcana nocturna era posar preservatius amb la boca en plàtans, llepar-hi mel o nata, escenificar postures del kamasutra o fer penis i vagines amb plastilina. Les famílies d'alguns dels menors van posar el crit al cel, que va acabar amb la dimissió de Montse Gual. A més, durant la gimcana els menors d'entre 12 i 14 anys van ser fotografiats durant l'activitat, i les imatges es van distribuir als mitjans de comunicació sense pixelar. Per aquesta raó, la magistrada ha demanat un informe dels Mossos d'Esquadra sobre la difusió de les fotografies. 

La presidenta d'Advocats Cristians, Polònia Castellanos, ha criticat en un comunicat aquest dimecres l'"intent de *hipersexualització, de corrupció" dels menors. En aquest sentit, els pares denuncien que ningú els va informar del contingut de la gimcana, i per això van participar infants d'11 a 14 anys. L'escrit del jutjat fa referència a alguna de les activitats que va organitzar l'Ajuntament de Vilassar de Mar, com que les noies s'havien de posar contra la paret amb el cul cap a fora i darrere s’hi havia de posar un noi amb un globus enmig per rebentar-lo en aquesta postura".

Des de l'Ajuntament regit per ERC van reaccionar a la polèmica gimcana. En un breu comunicat, el govern municipal lamentava l'"error de comunicació" i es van comprometre "a prendre mesures perquè les futures activitats es difonguin amb la informació més detallada possible".

No era educació afectivosexual

Només unes setmanes després, la síndica de Greuges va concloure que la gimcana no era educació afectivosexual. La institució va considerar que les activitats "no complien els criteris que aquest tipus d’educació ha de tenir per permetre que els infants i adolescents rebin la preparació que els capaciti per prendre decisions informades sobre la seva sexualitat i les seves relacions de manera lliure i responsable". Per aquesta raó, va demanar al consistori que adoptés les mesures necessàries per evitar que es tornin a produir situacions com aquesta, alhora que garanteixi que totes les activitats relacionades amb l'educació sexual i afectiva dels infants i adolescents es facin amb plenes garanties de qualitat i d'adequació a l'edat i desenvolupament. "També es recomana dur a terme una avaluació tècnica externa realitzada per experts en educació sexual i afectiva en joves i adolescents", indicava en una nota de premsa. 

"L’edat hauria d’haver estat un element bàsic per al disseny i la planificació de l’activitat. Calia garantir que l'activitat era adequada per al nivell maduratiu dels participants i en un dels grups, per exemple, van coincidir joves d’edats molt diferents. Això s’hauria d’haver evitat", afegia.