"De 22 a 00 h Gimcana nocturna per a joves de 12 a 30 anys. Vine a participar en la gimcana nocturna VEDEEMA, diverteix-te amb les teves amistats i intenta guanyar un dels grans premis. Cal ser un grup de 4 o 8 persones". D'aquesta forma s'anunciava des de l'Ajuntament de Vilassar de Mar una activitat aparentment innocent, però que ha acabat esquitxant l'ens municipal, la regidora de Joventut i les famílies dels menors. De fet, l'afer ha agafat tal rebombori que podria acabar als tribunals.

A la gimcana, en què participaven menors i adults, hi havia diverses activitats amb una connotació sexual com, per exemple, col·locar preservatius amb la boca en un pal o un plàtanreproduir postures del kamasutra, segons els mateixos testimonis de les activitats. La notícia, publicada per La Vanguardia, apunta que els testimonis d'aquests fets han denunciat aquesta i altres accions impròpies de l'edat dels infants. Els pares van portar els nens a les activitats confiant en el consistori, encara que quan els van recollir i els van preguntar com havia anat va saltar l'escàndol en conèixer que l'organització havia ensenyat als participants, entre ells menors, a emular postures sexuals i a tractar temes com el consum de drogues.

polemica sexual vilassar de mar menors
Cartell on s'aprecia la gimcana nocturna del 22 de juliol / Foto: Ajuntament de Vilassar de Mar

Els pares estan indignats

Segons recull La Vanguardia, la gimcana sexual ha provocat una forta indignació en un grup de progenitors, que exigeixen responsabilitats i treballen en una demanda contra l'Ajuntament davant de la Fiscalia de Menors. El diari ha recollit el testimoni d'una de les mares: "Per poc tinc un accident amb el cotxe escoltant aquestes coses", ha relatat, afegint que la seva filla estava confosa i espantada. "Res de diversió; nervis, perquè no sabia què fer, i por. Pensaven que jugarien i es van trobar amb això. No vull imaginar-me els participants adults veient els nens fent aquestes coses. Jo no ho hauria permès", ha asseverat una de les progenitores.

En un inici, l'Ajuntament no semblava sentir-se avergonyit per aquestes actituds quan el Servei de Joventut va compartir una instantània a Instagram on dues menors apareixien posant amb un fullet. De fet, els pares d'una de les menors no havien consentit la difusió d'imatges, necessari segons la llei de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals. En la fotografia, ja eliminada, apareixien les dues noies amb múltiples postures sexuals del kamasutra que posteriorment haurien d'utilitzar per rebentar un globus imitant l'acte sexual.

L'Ajuntament "lamenta" els fets

Des de l'Ajuntament regit per ERC han reaccionat a la polèmica gimcana. En un breu comunicat, el govern municipal ha lamentat l'"error de comunicació" i s'han compromès "a prendre mesures perquè les futures activitats es difonguin amb la informació més detallada possible". Pel que fa a la regidora afectada pel cas, tot i ser inquirida per La Vanguardia sobre el seu paper en aquesta acció i en les activitats permeses, la titular de Joventut, Participació Ciutadana, Igualtat i Transparència, Montse Gual, va rebutjar donar explicacions, cosa que els pares han emmarcat en un intent de desentendre's de l'episodi i mantenir que no estava sota el seu control.