Durant dues hores el cos de Salvador Dalí ha tornat al món. La demanda de paternitat de Pilar Abel ha fet remoure la tomba de l'artista. El jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid va ordenar l'exhumació per treure mostres biològiques de Dalí i comparar-les amb l'ADN de la presumpta filla que fa 10 anys que reivindica que és filla de l'artista.

I aquest dijous, davant una expectació inusual davant la porta del Teatre-Museu de Figueres on van enterrar Dalí fa 28 anys, premsa i turistes s'han barrejat per estar al cas de l'exhumació del cadàver que finalment s'ha fet quan ha tancat el museu.

A les 21'45h el cos de Salvador Dalí s'ha tret de la tomba. A les 21'10h s'ha començat a moure la llosa que hi ha a la cripta del Teatre Museu de Dalí on està enterrat l'artista. 

A les 22'20h s'ha obert el taút on es troba Salvador Dalí i s'ha començat a treballar amb les restes mortals per tal d'extreure les mostres biològiques. Els tècnics forenses i la lletrada de l'Administració de Justícia han fet ús de totes les mesures d'asèpsia i protecció per a la correcta manipulació de les restes mortals. Un equip de 4 forenses i la lletrada han estat els únics que s'han quedat a la cripta per recollir les mostres d'ADN.

I a les 23'40h s'ha acabat l'extracció de mostres biològiques de les restes mortals de Salvador Dalí. 

Turistes i periodistes fent guàrdia

Els accessos al Museu Dalí s'han inundat de periodistes, turistes i curiosos, i l'accés secundari, sota vigilància dels Mossos d’Esquadra.

"A ell li encantaven aquestes coses. Hagués donat el que fos per sortir a la tele un cop mort", diu una veïna de Figueres passada la mitja nit mentre espera que surtin encara les mostres i tota la comitiva judicial.

"Jo he entrat al museu unes 13 vegades i mai he trepitjat la tomba de Dalí quan he entrat a la cripta", deia un altre veí mentre passava l'estona i comentava la jugada a la plaça Gal·la Salador Dalí on hi ha l'entrada principal del Teatre-Museu. I és aquest dijous a Figueres no es parlava de res més.

DALI EXHUMACIO GL

Dins el Museu ja hi ha tota la comitiva judicial. Ha arribat pocs minuts després de les 20 hores.

Lletrada Dalí

La lletrada de l'administració d'Instrucció número 8 de Figueres ha arribat la primera, acompanyada pels Mossos d'Esquadra que exerceixen de policia judicial, la fiscal, els forenses i la Funerària Vicenç, que ha descarregat un fèretre amb què s'enduran les mostres d'ADN.

Es preveu que es faci l'exhumació, es recullin les mostres del fèmur i queixals i que no es tregui el cadàver del Museu. Sinó que els forenses extreguin les mostres i tornin a enterrar Salvador Dalí a la cripta per poder obrir el Museu al públic demà al matí a les 9 hores.

S'espera que la feina dels forenses s'allargui fins a la matinada. I que els resultats de les proves d'ADN triguin un mes a arribar. Amb tot, estarà tot llest per al judici previst per al 18 de setembre. Supervisant l'exhumació hi ha l'advocat de Pilar Abel que fa 10 anys que reivindica que és la filla de Salvador Dalí.

El cadàver de Dalí es va embalsamar fa 28 anys i es va enterrar a la cripta del Museu-Teatre Dalí. El forense Narcís Bardalet, qui va embalsamar Salvador Dalí, segueix l'exhumació amb l'expectació de com s'haurà conservat el cos momificat de Dalí, sobretot els bigotis de l'artista que li van donar molta feina.

Primer, treure la llosa

Per poder fer l'exhumació del cadàver de Dalí primer cal treure la llosa que hi ha a la cripta i que es va fer expressament per al sepulcre de l'artista.

Per això ha calgut instal·lar unes politges a la cripta. La infraestructura s'ha començat a instal·lar a quarts de vuit del vespre.

S'han entrat també diverses carpes per perimetrar l'espai on treballaran els forenses i garantir que ningú en tregui cap imatge.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha comparegut davant els mitjans de comunicació a dos quarts de dotze de la nit per dir que ha estat present mentre s'aixecava la llosa i que ha vist el "bagul molt ben conservat". I ha ratificat que el cos "està molt bé. Està allà". 

Felip  ha dit també que veure com treien el cadàver de Dalí "impressiona. Es remouen moltes coses. És com un viatge al passat".

Dalí Gemma 4

Dalí Gemma 5

L'exhumació del cos de Salvador Dalí per poder extreure mostres d'ADN arran d'una demanda de paternitat efectuada per una veïna de Figueres estava prevista per a aquest dijous a partir de les 20 hores, després del tancament del Teatre-Museu Dalí al públic.

Tot i que la jutgessa va ordenar l'exhumació a les 9.30 hores del matí, finalment, i després que la Fundació Museu Dalí va sol·licitar al jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid que es modifiqués l'hora de les diligències per no perjudicar la seva activitat diària. El jutjat de Madrid va admetre la petició i així ho ha traslladat al jutjat de Figueres, que ho ha preparat tot per a partir de les 20 hores, una vegada que el museu ha quedat tancat al públic.

"Impossible"

La decisió del Jutjat de Madrid es dona pocs dies després que l'Ajuntament de Figueres assegurés que era "impossible" exhumar el cos del pintor per problemes tècnics. L'alcaldessa, Marta Felip, va al·legar que l'edifici Teatre-Museu on està enterrat Dalí és propietat municipal. A més, va assegurar que no hi havia temps suficient per elaborar un projecte d'obra abans del 20 de juliol i aconseguir els permisos necessaris. 

Tot i això, els problemes tècnics finalment s'han pogut resoldre i l'exhumació del cos començarà com estava previst. L'exhumació del cos es donarà després de la polèmica generada per la suposada filla del geni del surrealisme, Pilar Abel.