Paraules originàries de Nicaragua, d'altres arcaiques que ja no s'utilitzen, termes procedents del règim polític romà... A les proves per entrar a formar part de l'Escala Bàsica de la Policia Nacional, hi ha un apartat sobre ortografia per mirar el grau de coneixement d'aquells qui es presenten, un apartat que el Ministeri de l'Interior s'ha vist obligat a anul·lar per no quedar-se sense candidats per a les 2.615 places disponibles.

Abans de retirar-lo, però, el Sindicat del Cos Nacional de Policia (SUP) va exigir "responsabilitats" en considerar aquesta prova un "despropòsit" perquè, entre altres coses, "aquesta selecció de termes mai s'utilitzaran en la tasca policial".

A la prova, on s'havia de triar entre si era correcta o no l'ortografia de 100 paraules en vuit minuts, hi havia paraules com "yuyo", procedent de l'Amèrica del Sud i que serveix per referir-se a les males herbes o "carriño", terme que es pot confondre amb "cariño" i pensar que està escrit de manera incorrecta, però que està ben escrita perquè fa referència a una part dels antics carruatges.

El SUP, però, va denunciar en un comunicat el 28 de febrer que, tot i que el Ministeri va assegurar que l'anul·laria, "el Tribunal no ha dictat cap acord ni resolució que publiciti tal anul·lació, cosa que conculca qualsevol legalitat establerta a les bases de la convocatòria, suposant un atac al principi de seguretat jurídica".

Irregularitats

Precisament per tot això, el sindicat exigeix al director general que "es faci públic l'acord que deixa constància de l'anul·lació" i demana unes proves d'accés "objectives i respectuoses amb els opositors" perquè, subratllen, "s'enfronten, no només a un mer examen, sinó també a un dur procés selectiu que comporta grans esforços econòmics i d'una altra índole".

Això, a ulls seus, "genera descrèdit per a la nostra institució" i, el que és més, asseguren que "aquesta prova ha estat plagada d'irregularitats des de fa anys". I és que, recorden, "qui vetlla pel compliment de la llei ha de donar exemple i principis d'objectivitat, igualtat d'oportunitats, mèrit i capacitat". 

Ara, després que s'hagi anul·lat, 3.490 candidats han superat les proves d'accés a l'escala bàsica del cos policial.